Održana sjednica Županijske skupštine

Na sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije prihvaćene su IV. izmjene i dopune Prostornog plana Zagrebačke županije. Odluka je prihvaćena s 26 glasova „za“ tj. jednoglasno s obzirom da su vijećnici SDP-a, HSLS-a i HNS-a napustili sjednicu. Prihvaćanjem IV. izmjena i dopuna lokacija Tarno je utvrđena kao lokacija Županijskog centra za gospodarenje otpadom. Prije gradnje centra provest će se i postupak procjene utjecaja zahvata u prostoru na okoliš. Donesena je i odluka o početku izrade V. izmjena i dopuna Prostornog plana.

Prihvaćena je i županijska razvojna strategija za razdoblje od 2011. do 2013. godine. Sastavni dijelovi Županijske razvojne strategije su Financijski okvir i Akcijski plan provedbe kojima se utvrđuju prioriteti, izvori financiranja, potrebna sredstva, aktivnosti, nositelji i rokovi čime se učinkovito omogućava praćenje i kontrola provedbe Strategije. Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva ocijenilo je kako su strateški ciljevi i prioriteti razvoja usklađeni sa Strategijom regionalnog razvoja Republike Hrvatske 2011.-2013. Inače, sve županije temeljem Zakona o regionalnom razvoju RH dužne su donijeti svoje razvojne strategije.

Skupština je odobrila Program rada Savjeta mladih Zagrebačke županije koji među ostalim predviđa sudjelovanje u kreiranju i praćenju provedbe lokalnog programa djelovanja za mlade, suradnju i razmjenu iskustava s drugim savjetodavnim tijelima, organizaciju konferencije “Razmjena iskustva i provedba Zakona o savjetima mladih”, predavanja “Mladi i EU”, organizaciju tribine o poticajima samozapošljavanja mladih itd.

Nakon što je u rujnu prošle godine delegacija Zagrebačke županije posjetila Kyivsku oblast, 14. i 15. travnja očekuje se njihov uzvratni posjet. Delegaciju Kijevske oblasne državne administracije predvodit će župan Anatoliy Prysyaznyuk, a tom prigodom potpisat će se Sporazum o međuregionalnoj suradnji čiji je tekst danas odobrila Županijska skupština.

Također, na Sjednici je dano više prethodnih suglasnosti na odluke o izmjenama i dopunama statuta pojedinih škola s područja županije.

Na aktualnom satu vijećnici su postavljali pitanja vezna uz gradnju i sanaciju cesta na području Zagrebačke županije kao i koliko je Županija, u ovoj godini, predvidjela proračunskih sredstava za pomoć u realizaciji projekata komunalne infrastrukture jedinicama lokalne samouprave. Također, vijećnici su postavljali pitanja vezana uz sanaciju krovišta na OŠ „Ljubo Babić“ u Jastrebarskom, kada će početi gradnja nove škole i dvorane PŠ „Strmec“ u Svetoj Nedelji, te što se poduzima kako bi se riješio problem klizišta tla uz OŠ „Slavko Kolar“ u Kravarskom. Vijećnike je zanimalo hoće li se i kada na području Općine Rugvica otvoriti dugo očekivani centar IKEA-e, te kada će se krenuti s podjelom potpora za realizaciju turističkih manifestacija.