Obilazak Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u Celju

celje
 
Za zainteresirane stanovnike mjesnih odbora Tarno i Opatinec, te mještane Ivanić-Grada i Kloštar Ivanića, Zagrebačka je županija jučer organizirala obilazak Regionalnog centra za gospodarenje otpadom u slovenskom Celju, u kojemu se koristi MBO tehnologija.

Centar - većim djelom građen novcem Europske unije, njezinih strukturnih fondova - zasad zbrinjava otpad s prostora 15 općina (u konačnici će s prostora njih 24), a projektiran je za oko 240.000 stanovnika. Prvi je takav centar u Sloveniji, od njih desetak koliko ih se planira graditi. Osim mehaničko-biološke obrade, u Centru se sortira te upućuje na daljnju obradu već ranije odvojeni otpad, prikupljen na tzv. ekološkim otocima, poput PET ambalaže, limenka i papira.

Nakon obrade u MBO postrojenju, masa 'ulaznog materijala' (u kućanstvu nesortirana otpada) smanji se za otprilike jednu trećinu. Ostaci obrađena otpada (biološki kompostirana, mehanički usitnjena) koriste se kao gorivo (spaljuju se) u obližnjoj elektrani iz koje se strujom i toplinskom energijom opskrbljuje istočni dio Celja, odnosno odlažu se na deponiju. Kompost koji se dobije biološkom obradom koristi se za 'pokrivanje' deponije. Centar se prostire na 20 hektara i u njemu je zaposleno 55 osoba.

«Da bi ljudi bili protiv nečega, ili za nešto, moraju to prvo vidjeti. U obilazak ovog Centra vodili smo ljude s područja Ivanić-Grada, odnosno one koji žive u neposrednoj blizini sadašnjeg odlagališta otpada Tarno, ujedno i moguće lokacije budućeg Županijskog centra za gospodarenje otpadom», rekao je zamjenik župana Damir Tomljenović, dodajući da ima nekoliko vrsta MBO tehnologije pa se uskoro planiraju novi obilasci takvih postrojenja - u Mađarskoj i Austriji. «Ljude, ne samo s područja Ivanić-Grada, nego cijele županije, trebamo upoznati s novim načinom zbrinjavanja otpada za kojega se Županija odredila, pa ćemo osim obilaska ovakvih postrojenja organizirati i predavanja te tiskati edukativne letke – najavio je Tomljenović.
 
celje