Gospodarski potencijali Tiranskog okruga

albanci
 
U sklopu uzvratna posjeta Zagrebačkoj županiji, izaslanstvo albanskog Tiranskog okruga danas je u prostorijama HGK-Komore Zagreb prezentiralo gospodarske potencijale svoje regije.

Lorena Totoni, direktorica za vanjske i ekonomske poslove u Skupštini Tiranskog okruga, istaknula je da je potencijalnim investitorima pojednostavljena procedura registracije i licenciranja tvrtki, da strani ulagači mogu biti stopostotni vlasnici tvrtke, da se profit, bez dodatnih opterećenje, može 'prenjeti' u matičnu zemlju investitora, te da Albanija ima ugovore o slobodnoj trgovini s većinom zemalja EU.
«Imamo mladu obrazovanu populaciju, dobro obučenu radnu snagu i stabilan bankarski sustav», poručila je L. Totoni.

Tiranski okrug, čiji se jedan dio naslanja i na Jadransko more, ima odlične uvjete za razvoj turizma (na moru i u planinama), bogat je kulturnim nasljeđem, te ima preko 105.000 hektara obradive zemlje. Omiljene su kulture, rečeno je za prezentacije, grožđe i masline, dok se u planinskim područjima uzgaja aromatsko (medicinsko) bilje.

Prisutnima su se uvodno obratili predsjednik HGK-Komore Zagreb Zlatan Frölich, predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan, župan Stjepan Kožić, te predsjednik Skupštine Tiranskog okruga Tahsim Mema.

«Albanija je zemlja izuzetnih mogućnosti i zadnjih je godina napravila izuzetan iskorak u odnosu na stanje u kojemu je bila. Nakon što su naše države sklopile ugovore o međusobnoj suradnji zadaća je regija da tu suradnju i pokrenu. Ne činimo ništa što ne čine i drugi, ali mislim da smo otišli korak dalje», rekao je Mikuljan, dok je župan Stjepan Kožić ponovio da je zadaća regionalne samouprave 'otvarati vrata' tvrtkama, jačati regionalnu suradnju i poticati investicijske cikluse. «S Tiranskim okrugom želimo kulturnu, znanstvenu, a prije svega gospodarsku suradnju», rekao je župan.

U poslijepodnevnim satima albansko izaslanstvo primio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić sa suradnicima.