Održana sjednica Županijske skupštine

skupština
 
Županijska skupština Zagrebačke županije na današnjoj je sjednici prihvatila polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Zagrebačke županije za prvih šest mjeseci 2010. godine. Ukupni prihodi ostvareni u prvoj polovici ove godine iznose 123.025.092,03 kn, tj. 41,47 posto ukupnog godišnjeg plana, dok rashodi iznose 117.615.455,57 kn odnosno 39,6 posto godišnjeg plana. Skupština je također primila na znanje nalaz financijske revizije Zagrebačke županije za 2009. godinu koji je bezuvjetan. Mišljenje je to Državnog ureda za reviziju koje je od 6. travnja do 19. srpnja 2010. godine radilo na reviziji financijskih izvještaja i poslovanja Zagrebačke županije. Bezuvjetan nalaz Zagrebačka županija imala je i u prošloj godini.

Prihvaćeno je i Izvješće od radu Župana za prvih šest mjeseci ove godine kao i tekst Sporazuma i poslovnoj suradnji između Kyivske oblasne državne administracije i Zagrebačke županije.  Također, donesena je Odluka o osnivanju Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije.

Vijećnicima Županijske skupštine prezentirano je Izvješće o stanju okoliša Zagrebačke županije koje ukazuje kako je okoliš očuvan u zadovoljavajućem obimu. Kao ključni problemi u zaštiti okoliša istaknuta su divlja odlagališta otpada, zagađenost vodotoka, otpadne vode te sanacija postojećih odlagališta otpada. Naznačeno je kako je potrebno uložiti dodatne napore u obrazovanju svih društvenih subjekata na području županije o zaštiti okoliša. U većini gradova Zagrebačke županije prevladava II. kategorija kakvoće zraka, a u Sv. Ivanu Zelini i Ivanić-Gradu I. kategorija. S obzirom na sadržaj kisika i hranjivih tvari u vodi stanje jezera, rijeka i potoka u županiji je vrlo dobro.  Važno je istaknuti i kako broj inspekcijskih nadzora na području županije intenzivno raste. Tako je prema informacijama Uprave za inspekcijske poslove pri Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva broj obavljenih nadzora vezanih uz otpad na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije u 2005. godini bio 276, a u 2008. godini 588.  U 2005. godini ukupni iznos izrečenih novčanih kazni prekršajnih sudova iznosio je 15.600,00 kn a u 2008. godini 463.800,00 kn.

Na samom početku aktualnog sata predsjednik Skupštine Damir Mikuljan zamolio je župana Stjepana Kožića izvješće o stanju na poplavljenim područjima Zagrebačke županije. „Od nedjelje poslijepodne velik broj ljudi, pripadnika Dobrovoljnih vatrogasnih društava, MUP-a, Hrvatske vojske te Hrvatskih voda zajedno s mještanima danonoćno boravi na terenu i ja im se ovim putem zahvaljujem“ - rekao je Kožić nadodavši kako je u nedjelju i ponedjeljak sa suradnicima obišao područja Brdovca, Javorja, Ključa Brdovečkog, Samobora, Svete Nedelje, Strmca, ali i Rugvice, Orla i Ivanić-Grada. U posljednja tri dana ugrožena područja obišli su i predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, potpredsjednici Vlade Božidar Pankretić i Ivan Šuker, kao i ministar obrane Branko Vukelić, ali i direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić. Na terenu je stalno prisutan Županijski stožer za zaštitu i spašavanje na čelu s Rudolfom Vujevićem koji danonoćno pomaže unesrećenim mještanima“ - istaknuo je župan pojasnivši da je po informacijama s terena trenutno teško stanje na području Velike Gorice. Županija je do sada proglasila elementarnu nepogodu za područje Općine Marija Gorica, Općine Brdovec i Grada Samobora, a novi zahtjevi pristižu.

Za vrijeme aktualnog sata vijećnici su postavljali pitanja vezana uz raspodjelu sredstava za sufinanciranje srednjoškolskog prijevoza, kada će se započeti realizacija projekta denivelacije pružnog prometa u Dugom Selu, što županija čini s ciljem privlačenja velikih investitora, kada se planira otvorenje školske - športske dvorane u Dugom Selu, te što se čini kako bi se zaštitile šume u privatnom posjedu.
 
skupština