Dan općine Brckovljani

brckovljani
 
Svečanom sjednicom Općinskoga vijeća jučer su Dan općine proslavili Brckovljani.

«Iz svega onoga što smo napravili proteklih 17 godina, od osnutka općine, vidljiva je opravdanost lokalne samouprave. U vrijeme stvaranje općine pokrivenost vodoopskrbom bila je svega 27 posto, imali smo makadam na ulicama i bili, gotovo, bez javne rasvjete. No već kroz osam godina izgrađenost vodovodne, a potom i plinovodne mreže bila je gotovo stopostotna. Danas svako naselje, pored vodovoda i plinovoda, ima javnu rasvjetu i asfaltirane ulice. Vidjevši da se možemo nositi s izazovima počeli smo pripremati projekte zaštite okoliša, odnosno gradnje pročistača i sustava odvodnje fekalnih voda», rekao je općinski načelnik Željko Funtek.
 
brckovljani

U ime Zagrebačke županije nazočne je pozdravio zamjenik župana Damir Tomljenović. Istaknuo je kako je suradnja između Općine Brckovljani i Zagrebačke županije iznimno dobra te da su zajedničkim snagama realizirali čitav niz projekata važnih za stanovnike ove općine. Naglasio je i kako Županija intenzivno pregovara s nadležnim ministarstvima oko projekta dogradnje područne škole u Lupoglavu. Podsjetio je i na važnost priprema projekata koji će se kandidirati na fondove europske unije.

„S obzirom da se nalazimo u gospodarski vrlo izazovnom vremenu Zagrebačka županija je za svoje gospodarstvenike osmislila čitav niz mjera kojima im pokušavamo pomoći da lakše prebrode krizu. Prije nekoliko dana Zagrebačka županija raspisala je javni poziv za kreditiranje razvojnih projekata obrtnika i malih i srednje velikih poduzetnika. Županija je osigurala, za ovu i iduću godinu, 5 milijuna kuna depozitnih novčanih sredstava koje će Obrtničko štedna banka tri puta multiplicirati te će se poduzetnicima osigurati 15 milijuna kuna kreditnog potencijala. Korisnicima ove kreditne linije osigurana je iznimno povoljna, fiksna kamatna stopa od 3,5% i to u kunama. Najniži iznos kredita iznosit će 35.000 kuna, a najviši 350.000 kuna, dok će otplata kredita ići do sedam godina s počekom od jedne godine“ – pojasnio je Tomljenović te je pozvao sve zainteresirane poduzetnike da  se upoznaju s novom kreditnom linijom.

brckovljani