60 godina puhačkog orkestra Zaprešić

orkestar
 
Puhački orkestar Zaprešić započeo je s radom u okviru Dobrovoljnog vatrogasnog društva pod nazivom Limena glazba, a što je uvelike doprinijelo obogaćenju kulturnog života u gradu i naišlo na opće odobravanje – istaknuto je predsjednik Marko Petreković na svečanoj sjednici u povodu obilježavanja 60 godina djelovanja.   


Orkestar danas broji 40 članova koji nastupaju ne samo na području Zaprešića već i njegove šire okolice, pa i diljem Hrvatske, a gostovali su i izvan naših granica.  „Repertoar nam je šarolik, sviramo sve; od narodnih napjeva, domaćih i svjetskih klasika do najvećih pop i rock hitova. Možemo reći da je ovaj orkestar spoj mladosti, iskustva i tradicije, pa nam je i odabir glazbe upravo takav – kaže predsjednik Petreković.   

Na svečanoj su sjednici podijeljena brojna priznanja dugogodišnjim članovima te zahvalnice onima koji su se tek uključili u ovu glazbenu obitelj, kao poticaj za buduži rad. Potpredsjednica Županijske skupštine Marija Ledinski Anić istakula je kako veliki broj mladih ljudi u ovom orkestru znači da će tradicija, običaji i povijesni identitet hrvatskog naroda biti očuvani za buduće naraštaje, što je posebno važno imamo li na umu da smo pred ulaskom u EU.

U povodu 60. obljetnice djelovanja, održan je i 1. memorijal Stjepana Obrubića. Obrubić je, naime, bio jedan od osnivača te dugogodišnji vođa orkestra pod čijim su mentorstvom stasale brojne generacije glazbenika. Namjera je okupiti sve orkestre u kojima je Obrubić dirigirao, a ove godine na memorijalnom koncertu su nastupili iz Zaboka i Samobora, te članovi KUD-ova Sv. Ana Rozga i Kraljevec na Sutli. Zajedno s domaćinima, članovi ovih orkestara prošli su središtem grada te svojim muziciranjem izazvali veliko zanimanje stanovnika.

orkestar