Izložbom vina kontinentalne Hvatske počeli “Svetoivanjski dani”

Kraljevina OPG-a Puhelek-Purek iz Gornjeg Psarjeva, berba 2009., najbolje je ocjenjeno vino ove autohtone sorte na 42. Izložbi vina kontinentalne Hrvatske, dok je šampion izložbe, među 327 kušana i ocjenjena vina, ledena berba graševine (2008.) Kutjeva d.d.

Izložba se održava u sklopu “Svetoivanjskih dana”, najveće gospodarske manifestacije Svetoga Ivana Zeline, u godini u kojoj se slavi 150. obljetnica od prve izložbe vina koju je u Zelini organizirala podružnica Hrvatsko-slavonskog gospodarskog društva.

«Duga je to tradicija, stoga je  naš prigorski kraj, naši prekrasni bregi, zajedno s vrijednim i marljivim ljudima, predodređen da se naziva postojbinom vinogradarstva i vinarstva. Rekordnih 327 uzoraka vina s ovogodišnje izložbe zalog su da će Zelina i dalje ostati hrvatska vinska metropola«, za otvorenja izložbe rekao je zelinski gradonačelnik Vlado Žigrović.

Stanka Herjavec, predsjednica ocjenjivačke komisije, podsjetila je da je poznavati vino, te znati vrednovati njegova senzorna svojstva dio opće vinske kulture. «S druge strane proizvođači i vinski trgovci moraju biti svijesni da je vino jedan od malobrojnih proizvoda koje potrošač izabire samo na osnovi senzornih kriterija. Svrha ovakvih ocjenjivanja promocija je kvalitetnih vina, ali i vinske kulture naše zemlje», rekla je S. Herjavec dodajući da specifični ekološki uvjeti vinogradarske regije Kontinentalna Hrvatska, duga tradicija i bogatstvo sortimenata, omogućuju proizvodnju vina vrlo raznolikih svojstava, dobre do vrhunske kvalitete i prepoznatljivosti.

U ime pokrovitelja, Vlade RH, izložbu je otvorio Stjepan Mikolčić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, rekavši da se hrvatskoj poljoprivredi skorim ulaskom u EU otvaraju velike šanse i mogućnosti, dok je župan Stjepan Kožić rekao da je vino simbol kulture, tradicije i civilizacije zelinskoga kraja. Podsjetio je da je od 2001. do danas u subvencioniranje loznih cjepova Županija uložila 7 milijuna kuna i da je u tom vremenu podignuto oko 300 hektara vinograda.