Utvrđen prijedlog rebalansa proračuna Zagrebačke županije

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić utvrdio je prijedlog rebalansa proračuna Zagrebačke županije za 2010. godinu koji iznosi 296.646.818,00 kuna odnosno 1.030.291,00 milijuna kuna više nego što je to bilo utvrđeno proračunom. Konačnu odluku o rebalansu proračuna za ovu godinu donijet će Skupština Zagrebačke županija na sjednici koja će se održati krajem svibnja.

Župan Kožić pojasnio je kako je rebalans napravljen radi usklađivanja planiranih decentraliziranih sredstava sa stvarno odobrenim od strane državnog proračuna. Drugi razlog je odluka Zagrebačke županije kojom se  poljoprivredna gospodarstva koja imaju u zakupu državno zemljište na području Zagrebačke županije oslobađaju od plaćanja 25 posto zakupa koji bi inače trebali plaćati županiji. Ovu odluku županija je donijela kako bi pomogla svojim poljoprivrednicima u uvjetima financijske krize. Inače, odluku kojem se poljoprivredni gospodarstvenici oslobađaju obveze plaćanja naknade zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta u dijelu koji je prihod državnog proračuna donijela je i Vlada RH. Rebalans je rađen i radi usklađivanja s novim Zakonom o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi. Tako su sredstva za plaće službenika i namještenika Zagrebačke županije smanjena za 7,2 posto. Također, rebalansom su povećana sredstva kojima se sufinancira srednjoškolski prijevoz učenika. Novost u prihodovnoj strani je oko milijun kuna koje će županija uprihoditi od koncesija u zdravstvu temeljem novog Zakona  o zdravstvenoj zaštiti.

„Već devetu godinu za redom Zagrebačka županija ulazi u red najsigurnijih regija u Hrvatskoj, ali i šire“ rekao je Davor Tor iz Policijske uprave zagrebačke prilikom prezentacije Izvješća o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije u 2009. godini. Prema njegovim riječima na prostoru na kojem živi gotovo 350.000 ljudi dogodi se u prosjeku oko osam do devet kaznenih djela dnevno ili pak dvije do četiri provale tjedno. „U protekloj godini nije opljačkana niti jedna banka, ali su orobljene jedna pošta, jedna mjenjačnica i dvije kladionice, dogodila su se tri ubojstva i dva silovanja“ nadodao je Tor. Inače, u protekloj godini na području Zagrebačke županije dogodilo se ukupno 3.348 kaznenih djela od čega su policijski službenici PUZ-a razriješili 2.193 odnosno 65,5 posto prijavljenih kaznenih djela. Izvješća o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području Zagrebačke županije bit će prezentirano i vijećnicima Županijske skupštine na predstojećoj sjednici.

Povodom obilježavanja Dana Europe, Europskom domu Zagreb, dodijelit će se 50.000 kuna za provedbu edukacije u pet srednjih škola na području Zagrebačke županije. Cilj predavanja je obrazovanje mladih o procesu europskih integracija te podizanja svijesti mladih o važnosti njihovog sudjelovanja u izgradnji zajedničke budućnosti. S 4.000 kuna Zagrebačka županija pomoći će organizaciju radionice „IPARD program“. Radionicu, koja će se održati u Velikoj Gorici, organizira Hrvatska udruga poslodavaca, a njen cilj je educirati poljoprivrednih proizvođača za pripremanje i prijavu projektnih prijedloga za IPARD program.