Subvencioniranje poljoprivrede

Poljoprivrednicima, članovima poljoprivrednih udruga, te predstavnicima gradova i općina predstavljene su danas subvencije Zagrebačke županije u poljoprivredi, ruralnom razvitku i šumarstvu, kao i novčana pokroviteljstva, donacije i pomoći u provođenju projekata iz područja poljoprivrede, ruralnog razvitka, ribarstva i lovstva.

«U odnosu na proračun, Županija smo koja u RH najviše izdvaja za subvencioniranje poljoprivrede. Bez obzira na recesijsko vrijeme ove smo godine za subvencije, donacije i pomoći u poljoprivredi predvidjeli 13,5 milijuna kuna, a prijedlogom rebalansa proračuna, koji će na Skupštinu u svibnju, taj iznos planiramo i povećati», rekao je župan Stjepan Kožić, naglasivši da je izuzetno bitno shvatiti da će se ulaskom Hrvatske u Europsku uniju promijeniti način subvencioniranja. «Naše proizvođače želimo pripremiti za ulazak u EU», dodao je.

O novim zakonskim propisima - prilagođenim europskom zakonodavstvu - koji će na drugačiji način definirati mjere subvencija i potpora, govorio je Josip Kraljičković, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

«Poljoprivrednici se trebaju privikavati na te mjere. Ako nećemo imati sposobne i odvažne poljoprivrednike nećemo moći iskoristiti sredstva EU», rekao je državni tajnik, dodavši da je lani oko 10.000 županijskih poljoprivrednika dobilo državne subvencije.