100.000 kn za prevenciju od ovisnosti

Zagrebačka županija u suradnji s Policijskom upravom Zagrebačkom (PUZ) nastavlja s programom promicanja zdravlja „Zajedno više možemo“ koji će se nastaviti  provoditi na području cijele Zagrebačke županije. Ugovor o financiranju projekta vrijedan 100.000 kuna danas su potpisali župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i načelnik PUZ-a Tomislav Buterin.

Program „Zajedno više možemo“ provodi se u skladu s Nacionalnim programom suzbijanja zloporabe opojnih droga s ciljem prevencije od ovisnosti, a sastoji se od potprograma: Mogu ako hoću 1 (MAH 1), Sajam mogućnosti, Prevencija i alternativa (PiA), Mogu ako hoću 2 (MAH 2) te kazališne predstave Droga.  

Ovaj preventivni program namijenjen je učenicima 4. i 6. razreda osnovnih škola i roditeljima učenika 6. razreda koje policijski službenici educiraju o opasnostima zloporabe sredstava ovisnosti, senzibiliziraju djecu na kontakt s policijom te im predstavljaju kontakt policajca kao prijatelja pomagača. Kazališna predstava „Droga“, u režiji Zijada Sokolovića, namijenjena je djeci 7. razreda i njihovim roditeljima.

Prema riječima voditelja Informativnog centra za prevenciju Zdravka Valenta prošle je godine na području županije u sklopu potprograma MAH 1 održano predavanje za 3.269 učenika 4. razreda iz 44 osnovne škole, dok je u sklopu  potprograma MAH 2 održano 50 predavanja za roditelje i učenike 6. razreda. „Važno je naglasiti kako je odaziv roditelja na predavanja u sklopu programa MAH 2 na području Zagrebačke županije bio iznimno dobar i iznosi 50,7 posto“ – pojasnio je Valent te je nadodao kako je odaziv u Zagrebu bio oko 47 posto dok odaziv roditelja u provedbi sličnih programa u Njemačkoj iznosi svega 20 posto. U sklopu potprograma PiA održano je predavanje za 3.517 učenika 6. razreda iz 46 škola s područja županije, a organizirano je i 7 sajmova mogućnosti i to u Sv. Nedjelji, Vrbovcu, Dugom Selu, Ivanić-Gradu, Velikoj Gorici, Mariji Gorici i Jastrebarskom. Tom prilikom  organizirana su natjecanja i najuspješniji su dobili vrijedne nagrade.

Župan Kožić izrazio je zadovoljstvo jer se nastavlja s ovim programom te je naglasio kako se na problem ovisnosti može najbolje utjecati  kontinuiranim angažmanom šire društvene zajednice.