Sjednica Stožera zaštite i spašavanja

stožer
 
U Zagrebačkoj županiji održana je sjednicu Stožera zaštite i spašavanja. Radi bolje koordinacije vatrogasaca Stožer predlaže osnivanje vatrogasnog operativnog centra, u sklopu Županijskog centra 112 Zagreb.

S Državnom upravom za zaštitu i spašavanje obavljeni su neformalni razgovori, za kojih je dobivena načelna, usmena podrška za ovakav projekt, koji bi u prvoj fazi zaposlio vatrogasnog koordinatora čija bi zadaća bila, među ostalim, pripremiti osnutak centra. U konačnici bi Vatrogasni operativni centar Zagrebačke županije imao pet zaposlenih, a njegova djelatnost, predviđa se, financirala bi se iz županijskog te proračuna županijskih gradova, dok bi prostor za rad i neophodnu tehničku podršku osigurao Centar 112 Zagreb.

Zamjenik župana Rudolf Vujević, predsjednik Stožera, rekao je da će s ovom inicijativom, pismom namjere, i službeno biti upoznata Državna uprava za zaštitu i spašavanje, a dođe li pozitivan odgovor, slijede i razgovori s jedinicama lokalne samouprave o zajedničkom financiranju.

Stožer zaštite i spašavanja prihvatio je i plan aktivnosti u svrhu pripreme ovogodišnje protupožarne sezone.