Obilježen Dan socijalnog rada

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana socijalnog rada, 16. ožujka, mnogi su centri za socijalnu skrb otvorili vrata svim građanima i korisnicima kako bi ih informirali o osnovnim djelatnostima, te dali informacije s područja socijalne skrbi i zaštite temeljnih ljudskih prava. Dan otvorenih vrata održan je jučer i u Centru za socijalnu skrb u najvećem županijskom gradu – Velikoj Gorici, a posjetio ga je zamjenik župana Rudolf Vujević.

Velikogorički Centar započeo je s radom 1969. godine. U okviru propisanog programa na razne načine brine o socijalno ugroženima ili obiteljima slabijeg imovinskog statusa. Značajnu ulogu socijalni radnici imaju u području zaštite djece i obitelji te obiteljskog nasilja, narušenim odnosima, kao i teškoćama roditelja u skrbi i odgoju djece. Osim o prijedlozima za unapređenje daljnje suradnje, zamjenik župana i ravnateljica Marija Žirović razgovarali su i o nužnoj decentralizaciji sustava socijalne skrbi.

„Ovom reformom želi se postići da jedinice lokalne i regionalne samouprave preuzmu na sebe socijalnu djelatnost i socijalno planiranje, odnosno, da upravo gradovi i županije budu ti koji će svojim sredstvima i ljudskim resursima voditi brigu o svojim socijalno ugroženim građanima. To će na terenu biti daleko učinkovitije – istaknuo je Vujević.

Zagrebačka županije je, inače, ovogodišnjim proračunom Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb namijenila 35 milijuna kuna. Od toga, oko milijun i pol kuna namjenjen ja za programe socijalno humanitarnih udruga koje djeluju na području županije. „Ujesen ove godine u Bruxellesu ćemo prezentirati rad naših udruga koje se bave socijalno humanitarnim radom, među ostalima i program Udruge edukacijom protiv raka dojke koja je uspjela dobiti sredstva predpristupnih fondova EU. To je dokaz da smo, u usporedbi s ostali europskim regijama, visoko rangirani – istaknuo je Vujević.