Potpisana povelja o prijateljstvu Samobora i talijanskoga Parabiaga

samobor

Gradonačelnici Samobora Krešo Beljak i talijanskog Parabiaga Olindo Garavaglia potpisali su u subotu povelju o suradnji i prijateljstvu dvaju gradova.

Ovime je, istaknuto je, samo učvršćeno prijateljstvo koje traje već četrdesetak godina, a započelo je suradnjom dobrovoljnih darivatelja krvi. Posebno je ono došlo do izražaja tijekom Domovinskoga rata, kada su talijanski prijatelji pomagali slanjem humanitarne pomoći.

«Tragična ratna zbivanja bila su test istinskog prijateljstva. Ljudi iz Parabiaga prvi su nam pritekli u pomoć. Potpisivanje povelje 'vrh' je toga prijateljstva», naglasio je Beljak, a Garavaglia rekao da Parabiago, u povijesti, nije imao prisnije veze ni s jednim drugim gradom kao što ih sada ima sa Samoborom.

«Darivatelji krvi su posebne osobe, pokreću nove veze i prijateljstva, brišu udaljenosti», dodao je. Svečanosti potpisivanja povelje, među ostalima, prisustvovali su talijanski veleposlanik u RH Alessandro Pignatti i župan Stjepan Kožić koji je rekao da će suradnja dvaju gradova osnažiti i prijateljstvo dvaju naroda.

«Odnosi Italije i Hrvatske uvijek su bili dobri, no želimo ih produbiti. Potpisivanje ove povelje važan je događaj, drago nam je što možemo pomoći Hrvatskoj koja će se uskoro pridružiti našoj velikoj obitelji u Europskoj uniji», rekao je Pignatti.

Nakon potpisivanja povelje, dobrovoljnim darivateljima krvi s područja Samobora i Svete Nedelje, koji su je darovali stotinu i više puta, ali i onima koji su to učinili tek prvi puta, uručene su zahvalnice.

samobor