Svečana sjednica Vijeća srpske nacionalne manjine

Svečanu sjednicu, u prigodi proslave Božića po Julijanskom kalendaru, održalo je Vijeće srpske nacionalne manjine Zagrebačke županije.

Dragoljub Geratović, njegov predsjednik, istaknuo je tom prigodom iznimno dobru suradnju sa Županijom, koja je pomogla „u rješavanju važnih pitanja koja su bila temelj za uspostavu Vijeća kao institucije pripadnika srpske nacionalne manjine“.

„Odnos se temelji na međusobnom uvažavanju i povjerenju. Sva se pitanja rješavaju dogovorom, što je znak poštovanja nacionalnih manjina od strane Županije“, poručio je Geratović, rekavši da Vijeće tijekom ove godine planira uspostaviti odnose sa Srbima u mađarskome gradu Pečuhu, intenzivirati razgovore o uspostavi odnosa sa Zajednicom Srba u Trstu, te se povezati s Hrvatima koji žive u Vojvodini.

„Kroz susrete s vojvođanskim Hrvatima planiramo doći do spoznaje o njihovom životu i radu, te funkcioniranju kao nacionalne manjine u Republici Srbiji. Uvjeren sam da će dobra iskustva našega Vijeća i Hrvatske zajednice u Vojvodini donijeti i određena poboljšanja u radu i polažaju naših manjina“, rekao je Geratović.

Sjednici su, među ostalima, prisustvovali potpredsjednik Vlade RH Slobodan Uzelac, te predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac, a u ime Županije predsjednik Skupštine Damir Mikuljan i zamjenik župana Rudolf Vujević. Obojica su istaknuli odličnu suradnju s predstavnikom srpske, ali i predstavnicima ostalih nacionalnih manjina koje žive na području županije.

„Ono što radite, radite za opće dobro i s puno ljubavi. Za vaš rad u proračunu Županije uvijek će biti rezervirana sredstva“, naglasio je Mikuljan, a predsjednik SNV-a Milorad Pupovac rekao da treba jačati svijest o važnosti manjina u RH.