Šef delegacije EU za RH Paul Vandoren posjetio Zagrebačku županiju

EU

Župan Zagrebačke županije Stjepan kožić, zajedno sa svojim zamjenicima Rudolfom Vujevićem i Damirom Tomljenović razgovarao je sa šefom delegacije EU za Republiku Hrvatsku Paulom Vandorenom i njegovim savjetnikom za politička pitanja Martinom Mayerom. Sastanku je prisustvovao i direktor Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije Zlatko Hereček, te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Krunoslav Pilko.

Župan Stjepan Kožić  pozdravljajući visokog gosta predstavio je županiju. Govoreći o gospodarstvu, stranim investicijama i mogućnostima novih ulaganja, župan se posebno osvrnuo na broj projekata koji su realizirani sredstvima EU. Pojasnio je kako je do sada županija završila 11 projekata, kako se 5 projekata trenutno provodi, a njih čak 24 čekaju na odobrenje od strane EU. „Nekoliko iznimno značajnih projekata, ukupne vrijednosti 240 mil. eura, trenutno je u fazi pripreme“ nadodao je župan.

Šef Delegacije EU Vandoren istaknuo je pak važnost dubinskog i kvalitetnog informiranja ukupnog stanovništva Hrvatske o EU i što točno ulazak Hrvatske u EU znači za sve građane ove zemlje. Izrazio je zadovoljstvo zbog realiziranih projekata te je napomenuo da će se Hrvatskoj kad uđe u EU otvoriti mnogo veće mogućnosti financiranja projekata. Pojasnio je kako delegacija s njim na čelu podržava Vladu RH da završi pregovore sa EU do kraja šestog mjeseca iduće godine, te kako bi se vrlo skoro trebala zatvoriti tri aktualna poglavlja vezana uz pravosuđe i ljudska prava, tržišnu segmentaciju,  te restrukturiranje brodogradilišta.

EU