„Ljudska prava i nacionalne manjine“

manjine
 
Županijska koordinacija za ljudska prava Zagrebačke županije u povodu obilježavanja međunarodnog Dana ljudskih prava organizirala je tematsko druženje pod nazivom „Ljudska prava i nacionalne manjine“.

Program su obogatili pripadnici nacionalnih manjina s područja Zagrebačke županije koji su svojom riječju, pjesmom, plesom i narodnom nošnjom prezentirati djelić povijesti i kulture svoga naroda.

Predstavnici albanske nacionalne manjine predstavili su se sa pet pjesama u izvedbi Endone i Leonore Zenuni i Alise Qazimi; Sanela Kantarević predstavila je bošnjačku nacionalnu manjinu recitalom „Kad ja pođoh na bombašku“; crnogorska nacionalna manjina predstavila se čitanjem teksta Veljka Vlahovića „Teret rođenja“ dok su se česi predstavili svojim narodnim nošnjama i čitanjem teksta na češkom jeziku.

Mađarsku nacionalnu manjinu predstavljala je mlada šibenčanka Ana Sekso koja je prisutnima izrecitirala narodnu mađarsku pjesmu o bratskoj i sestrinskoj ljubavi, u ime srpske nacionalne manjine prisutnima se obratio Dragoljub Geratović, a službeni dio programa završio je pjesmom ženske vokalne skupine „Ezerki“ koje su u ime makedonske nacionalne manjine izvele pjesmu „Bitola moj roden kraj“.

„Želim da se danas raziđemo kao bolji ljudi; ljudi koji cijene, prihvaćaju i poštuju različitost“ poručila je predsjednica Županijske koordinacije za ljudska prava Marija Ledinski Anić poklonivši, u znak zahvalnosti na domaćinstvu, načelniku općine Bistra Krešimiru Guliću, umjetničku sliku napravljenu na likovnoj koloniju koju je prošle godine organizirala Koordinacija.