Narodne nošnje na starim razglednicama

razglednice
 
Izložba “Narodne nošnje Zagrebačke županije i Grada Zagreba na starim razglednicama”, za koju je  tijekom godine dana, koliko je trajala njezina priprema, otkupljeno, posuđeno, odnosno pregledano oko 800 razglednica, postavljena je u Muzeju Sveti Ivan Zelina.

Izložbu je jučer otvorio župan Stjepan Kožić, rekavši da ona na najbolji način prikazuje negdašnje običaje, te nošnje koje su se odijevale.

«Stare su razglednice slikovni dokument jednog vremena, važan izvor za proučavanje naše kulturne baštine. Nastale prije stotinu ili više godine one vjerno oslikavaju odjeću i običaje, naša sela, gradove i crkve. Pripremajući ovu izložbu shvatili smo da su stare razglednice prava riznica kulture, narodne baštine i umjetnosti. Predmet našeg istraživanja prvenstveno su bile narodne nošnje, te vjerujemo da su rezultati do kojih smo došli dragocjeno polazište i za neka buduća istraživanja», za otvorenja izložbe rekao je Mladen Houška, ravnatelj zelinskog Muzeja, dodavši da je želja da se ova izložba prikaže u svim županijskim gradovima, koji za to iskažu interes, te da se nada da će prikupljena građa biti objavljena i u nekoj budućoj knjizi, jer bi na najbolji način mogla predstaviti kulturno-povijesnu baštinu županije.
 
razglednice