Dvodnevni seminar vladinog Ureda za udruge

Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske u prostorijama Zagrebačke županije 9. i 10. studenog organizira seminar pod nazivom „Primjena Kodeksa pozitivne prakse, standarda i mjerila za ostvarivanje financijske potpore programima i projektima udruga na regionalnoj i  lokalnoj razini“.

Tijekom dva dana sudionici seminara upoznat će se sa: financiranjem programa i projekata organizacija civilnoga društva iz javnih izvora; postojećom praksom financiranja programa i projekata udruga na regionalnoj i lokalnoj razini; prioritetima za financiranje i raspisivanje javnih natječaja i poziva; natječajnom dokumentacijom, sklapanjem ugovora o financiranju itd.

„Udruge danas svakoj lokalnoj zajednici daju dodanu vrijednost jer okupljaju veliki broj volontera, utječu na jačanje povjerenja, solidarnosti i pripadnosti društvu“ istaknuo je dr.sc. Igor Vidačak, predstojnik Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske nadodavši kako je u Republici Hrvatskoj registrirano oko 42.000, a u Zagrebačkoj županiji oko 2.400 udruga.

„Na području županije postoji veliki broj udruga koje bi povezivanjem kroz kvalitetne projekte mogle aplicirati i povući financijska sredstva iz fondova EU“ rekao je Rudolf Vujević, zamjenik župana Zagrebačke županije podsjetivši kako županija veliku pažnju posvećuje udrugama civilnog društva te tradicionalno svake godine organizira Dan udruga.

Seminaru je prisustvovao i Tomislav Matoc, načelnik Odjela u Sektoru za suzbijanje korupcije u Ministarstvu pravosuđa koji je u uvodnom djelu govorio o preventivnim i represivnim načinima sprječavanja nepravilnosti u radu s udrugama, posebno kada je riječ o raspodjeli financijskih sredstava.