1,3 milijuna kuna za razvojne turističke projekte

bespovratne potpore
 
Državni tajnik za turizam Ivo Mujo potpisao je danas s korisnicima iz Zagrebačke županije ugovore o dodjeli bespovratnih potpora za 55 razvojnih turističkih projekata u vrijednosti od gotovo 1,3 milijuna kuna.

Svečanosti potpisivanja nazočili su župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić i njegov zamjenik Rudolf Vujević te direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić.
 
bespovratne potpore
 
Potpore su raspodijeljene temeljem programa „Zelena brazda“, „Baština u turizmu“, „Izvorni suvenir“, „Manifestacije u turizmu“, „Turizam bez zapreka“, „Program unapređenja kvalitete ugostiteljske industrije“ i „Promocija zanimanja“.

Župan Kožić istaknuo je kako je Zagrebačka županija prepoznala turizam kao važnu gospodarsku djelatnosti s velikim potencijalom.  Zahvalio se i Vladi Republike Hrvatske i Ministarstvu turizma koji čitavim nizom mjera dokazuju kako vode brigu o svekolikom razvoju hrvatskog turizma. Podsjetio je i kako je u tijeku natječaj Zagrebačke županije za dodjelu subvencija organiziranog dolaska turista na područje zelenog zagrebačkog prstena na koji se mogu javiti turističke i putničke agencije, te organizatori grupnog putovanja. Ukupna sredstva natječaja iznose 300.000,00 kuna, a Agencija po svakom dovedenom gostu može ostvariti iznos od 35.00 kuna.

Ružica Rašperić pozvala je potencijalne korisnike državnih potpora da se i iduće godine jave na natječaj Ministarstva turizma sa što više kvalitetnih projekata.

Državni Tajnik Mujo naglasio je kako je cilj ovakvih programa poboljšati omjer turističkog prometa u primorskom i kontinentalnom dijelu Hrvatske. Naime, trenutno se 95 posto turističkog prometa ostvaruje u uskom pojasu uz obalu, dok se u kontinentalnom dijelu RH ostvaruje svega pet posto.

Ministarstvo turizma u 2010. godini objavilo je 11 javnih poziva za dodjelu bespovratnih financijskih potpora s ciljem podupiranja raznolikih razvojnih turističkih projekata koji promiču i unapređuju kvalitetu hrvatske turističke ponude. Inače, od 2008. do 2010. godine Ministarstvo turizma je za razvojne turističke projekte u Zagrebačkoj županiji izdvojilo više od 3 milijuna kuna.
 
bespovratne potpore