Počast poginulim braniteljima na novljanskom ratištu

novska
 
Počast poginulim braniteljima, koji su živote izgubili na novljanskom ratištu u prvoj oslobodilačkoj akciji Domovinskog rata “Orkan 91”, odali su na lokaciji “Trokut” njihovi suborci, rodbina, prijatelji, ratni zapovjednici, izaslanstvo županije.

Tijekom osamdesetak ratnih dana, u jesen i zimi 1991., razbijene su snage 5. banjalučkog korpusa, oslobođeno je 79 posto dotad okupiranog područja zapadne Slavonije, no život je izgubilo 314 hrvatskih branitelja, među njima i pripadnici 151. samoborske brigade, vrbovečkog 51. i 65. bataljuna, 53. dugoselskog bataljuna, specijalne policije, gardijske brigade “Tigrovi”...

«I sam sam bio na ovom ratištu i izgubio drage prijatelje... Naša je zadaća sjećati ih se, širiti istinu o onome što se ovdje dogodilo, voditi brigu o njihovim obiteljima. Zbog onih koji su dali svoje živote moramo stvoriti onakvu Hrvatsku kakvu su oni željeli i za koju su se borili - jedinstvenu i složnu! Ne učinimo li to, obezvrijedit ćemo njihovu žrtvu», tijekom komemorativnog skupa poručio je zamjenik župana Damir Tomljenović.

U ime predsjednika RH vijenac je, ispred lani postavljenog spomen obilježja, položio njegov izaslanik genaral Antun Tus, a u ime predsjednice Vlade RH državni tajnik u Ministarstvu branitelja Zoran Komar.