Samoborska vojarna uskoro u trajnom vlasništvu Grada

samobor
 
Potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnog razvoja, šumarstva i vodnoga gospodarstva Božidar Pankretić i ministar obrane RH Branko Vukelić, u nazočnosti župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića i njegova zamjenika Rudolfa Vujevića te gradonačelnika Samobora Kreše Beljaka, posjetili su jučer Grad Samobor te obišli prostore bivše vojarne Samobor koja će postati novi upravni centar Grada Samobora.

Sve potrebne predradnje su učinjene, sada se čeka samo tehnička odluka Vlade o prijenosu negdašnje vojarne “Taborec” u trajno vlasništvo Grada Samobora - poručili su ministri Vukelić i Pankretić prilikom jučerašnjeg obilaska. Na prostoru bivše vojarne kroz pet do sedam godina 'niknuti' će novi upravni dio grada. Postojeći objekti prenamijenit će se u prostor gradske uprave, policijske i vatrogasne postaje, centra za socijalnu skrb, doma umirovljenika, centra za mlade, hitne pomoći... Planira se gradnja nove osmogodišnje škole, dječjeg vrtića, hotela s kongresnim centrom, benzinske postaje...

«Naš je projekt jedinstven na području države. Preseljenjem javnih službi iz stare gradske jezgre ona će dobiti novi poticaj za razvoj turizma i ugostiteljstva - rekao je gradonačelnik Beljak, dodajući da će već iduće godine u prostor vojarne preseliti policijska postaja, a sagradit će se i prometnica koja će ga bolje povezati s gradom.  

„Ovo je cjelovito osmišljen projekt i nije slučajno što se prostor dodjeljuje gradu. To je politika Vlade RH, kojom se ovakvi prostori žele dovesti u funkciju, na korist građanima. Bitno je da ne zjape prazni. Projekt Grada Samobora je financijski zahtjevan, ali itekako smislen i ima svoju opravdanost“ - rekao je ministar obrane Branko Vukelić, najavljujući skori sastanak s vodstvom Zagrebačke županije na kojemu će se razgovarati i o ostalim vojnim objektima na njezinu području, koji su proglašeni neperspektivnim, a koje bi također, bude li osmišljenih, kvalitetnih projekata, mogle u trajno vlasništvo dobiti zainteresirane jedinice lokalne samouprave. Župan Stjepan Kožić rekao je da, primjerice, za bivšu vojnu ekonomiju u Zdenčni već postoji zainteresiranost stranih investitora, koji bi na tom prostoru željeli gradit cargo centar.

Potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić rekao je da će se neki objekti, planirani na prostoru samoborske vojarne, graditi zajedno s ministarstvima (škola, sportska dvorana...), te da se skorim rješavanjem vlasničkih odnosa otvara mogućnost pripreme projekata i za apliciranje na natječaje europskih fondova.
 
samobor