Na arheološkom lokalitetu u Zagrebačkoj županiji pronađeni jedinstveni nalazi

U općini Marija Gorica na arheološkom lokalitetu Sveti Križ pet godina provode se arheološka iskapanja. Istraživanja su potvrdila kako je u starije željezno doba ovdje bilo naselje gradinskog tipa. Nedavno su na lokalitetu u metalurškom dijelu naselja pronađeni novi nalazi jedinstveni u Hrvatskoj, rečeno je prilikom obilaska lokaliteta.

„Pronašli smo kovačnicu, objekt u kojem se proizvodilo željezo, a do kovačnice je bio depozit limonita, sirovina iz koje se dobiva željezo“, rekla je Janja Mavrović Mokos voditeljica istraživanja arheološkog lokaliteta Sveti Križ, pojasnivši kako je u neposrednoj blizini pronađen i ritualni objekt odnosno objekt posebne nesvakidašnje namjene. Također, pronađen je cijeli kompleks za preradu željeza, metalurška peć te velika količina metalnih nalaza. „Ovi nalazi potvrđuju da je to lokalitet od europskog značaja i neposredno dokazuju preradu željeza na ovom području staru 2500 godina“, zaključila je Mavrović Mokos.

„Imamo jedan arheološki biser koji stalno istražujemo i financijski podupiremo kroz Javni poziv za programe javnih potreba u kulturi Zagrebačke županije. Sredstvima Zagrebačke županije restaurirat će se materijali s ovog arheološkog lokaliteta Sveti Križ i obližnjeg novopronađenog lokaliteta Gračec u općini Brdovec na kojem danas kreće iskopavanje“, rekla je Jadranka Dujić Frlan, pročelnica za kulturu, sport, tehničku kulturu i civilno društvo.

Svi pronađeni nalazi i predmeti nakon restauracije i znanstvenih prezentacija bit će trajno pohranjeni u muzeju Brdovec.