Županiju posjetilo izaslanstvo Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe

U sklopu trodnevnog nadzora funkcioniranja lokalne i regionalne samouprave u Republici Hrvatskoj, izaslanstvo Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe posjetilo je Zagrebačku županiju. Sa županom Stjepanom Kožićem i njegovim zamjenicima Damirom Tomljenovićem i Rudolfom Vujevićem razgovaralo je o provedbi preporuka Kongresa iz 2007. godine, suradnji Zagrebačke županije i Grada Zagreba, neposrednom izboru župana, financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Ole Haabeth, župan županije Ostfold u Norveškoj, član nadzornog odbora Kongresa i voditelj izaslanstva, pojasnio je da je cilj nadzora utvrditi provodi li Hrvatska preuzete obveze iz Europske povelje o lokalnoj samoupravi, koje su u cijelosti prihvaćene 2008. godine, te istovremeno razmijeniti mišljenja o aktualnim problemima funkcioniranja lokalne i regionalne samouprave. Do listopada 2016. godine izvjestitelji će pripremiti izvješće Kongresu koji će tada hrvatskim vlastima dati nove preporuke i sugestije.

Govoreći o ranije preuzetim obvezama, župan Kožić je rekao da su, izmjenama zakona, ispoštivane preporuke o neposrednom izboru načelnika, gradonačelnika i župana, uspostavljen je obvezujući pravni okvir za sudjelovanje u javnim raspravama prije donošenja zakona koji su bitni za funkcioniranje lokalne i regionalne samouprave, formirana je Hrvatska zajednica županija. Također, župan je govorio i o stvarima s kojima županije nisu zadovoljne.

„Nismo zadovoljni da se određenim zakonskim normama definiraju obveze županija koje nisu adekvatno pokrivene financijskim sredstvima, a posebno smo nezadovoljni što je Hrvatska izrazito centralizirana država. Za financiranje općina, gradova i županija odlazi samo deset posto fiskalnoga kolača, što nije dostatno za ukupno poslovanje i razvoj“, rekao je župan, naglasivši i smanjivanje decentraliziranih sredstava tijekom zadnje četiri godine za školstvo i zdravstvo, te izmjenu Zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave, kojom su, od 2015. godine, smanjeni prihodi županija, općina i gradova.

Izaslanstvo Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe razgovaralo je i s predstavnicima Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina u RH, te predstavnicima Grada Zagreba. U četvrtak će posjetiti Primorsko-goransku županiju, a u petak se, uz ostalo, sastati s predsjednikom Sabora RH Željkom Reinerom, ministricom uprave Dubravkom Jurlina-Alibegović te predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i Ministarstva financija.