U Krašiću proslavljeno Stepinčevo

Misnim slavljem u župnoj crkvi Presvetoga Trojstva, koju je predvodio postulator Stepinčeve kauze mons. Juraj Batelja, zatim svečanom sjednicom Općinskoga vijeća, u Krašiću je proslavljeno Stepinčevo - blagdan blaženoga Alojzija Stepinca.

„Blaženi Stepinac ne samo da je zaštitnik naše općine, nego je u datom trenutku bio spasitelj i zaštitnik cijelog hrvatskog naroda. Stoga ne treba čuditi što ga se ovih dana na razne načine napada, što se izvrću činjenice i istina, što ga se pokušava blatiti i omalovažavati. Time se želi oblatiti cijeli naš narod i naša domovina“, poručio je načelnik Krašića Josip Petković Fajnik, dodavši da se danas napada obitelj, crkvu, hrvatske branitelje i heroje Domovinskoga rata, sve ono što jedan narod čini narodom.

Za sjednice su počasnim građanima Krašića proglašeni generali Mladen Markač i Ante Gotovina. Markaču je povelja uručena, a general Gotovina se ispričao zbog nemogućnosti dolaska. „Danas živimo u domovini koja pognuto hoda. Trebamo joj pomoći da se uzdigne, da slavi svoju pobjedu, svoje oslobođenje i svoju samostalnost“, poručio je general Markač.

Svečanosti u Krašiću prisustvovao je i župan Stjepan Kožić, izrazivši vjeru da će se kardinal Stepinac uskoro slaviti svetim. Rekao je da u 'dolini kardinala' treba razvijati vjerski turizam te zamolio sve da se okupe i ujedine oko takvog projekta.

Okupljenima se obratila i europarlamentarka Marijana Petir, rekavši da je Stepinac svojim životom svjedočio čovjekoljublje i domoljublje. „On je svjedočio da ono što radimo trebamo, prije svega, raditi na slavu Božju, a ne za vlastiti probitak, za vlastite pozicije i moć. Previše je danas u hrvatskom društvu onih koji misle samo na sebe, a dobili su odgovornost brinuti o cijelom hrvatskom narodu“, rekla je Petir.

Sjednici je prisustvovalo i dvadesetak umirovljenih hrvatskih generala, članova Hrvatskoga generalskog zbora (HGZ) kojemu je dodijeljeno javno priznanje Općine Krašić. Preuzeo ga je predsjednik HGZ-a general Pavao Miljavac.