Održana radionica o mogućnostima prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska

Upravni odjel za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju organizirao je za djelatnike Zagrebačke županije i njenih institucija informativnu radionicu o mogućnostima prijave projekata prekogranične suradnje u sklopu Programa Interreg V-A Slovenija–Hrvatska za razdoblje 2014.-2020.

Cilj radionice je educirati i potaknuti djelatnike na osmišljavanje projektnih ideja koje bi se mogle prijaviti na spomenuti Program. Inače, cilj Program suradnje Interreg V-A Slovenija je promicati održivo, sigurno i rezonantno granično područje usvajajući pametne pristupe za očuvanje, mobilizaciju i upravljanje prirodnim i kulturnim resursima radi dobrobiti ljudi koji žive i rade na tom području ili ga posjećuju.

Program suradnje Interreg SI-HR financira Europski fond za regionalni razvoj (EFRR) za što je osigurano 33,087.636,00 eura. Program može sufinancirati samo prihvatljive troškove, pri čemu Unija sufinancira sredstvima EFRR-a maksimalno 85% od ukupno prihvatljivih troškova, a barem 15% mora se osigurati iz drugih izvora.

O razlikama u Programu u programskom razdoblju 2014.-2020.  u odnosu 2007.-2013. govorio je Mislav Kovač iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok je Ivana Rendulić Jelušić iz Zagrebačke županije prezentirala Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga Programa suradnje Interreg V-A Slovenija – Hrvatska. Također, u sklopu radionice predstavljeni su i primjeri dobre prakse poput projekta Grada Jastrebarskog „Probuđena kulturna baština“, a raspravljao se i o potencijalnim projektima Zagrebačke županije.

Radionici je nazočio i zamjenik župana Rudolf Vujević koji je naglasio kako je Zagrebačkoj županiji jedan od prioriteta, isto kao i Vladi RH,  što veća apsorpcija sredstava iz EU fondova.

Slična radionica uskoro se planira održati i za predstavnike gradova i općina Zagrebačke županije.