Utvrđen Plan rada Stožera zaštite i spašavanja

Stožer zaštite i spašavanja Zagrebačke županije, za današnje redovite sjednice, utvrdio je Plan rada za 2016. godinu.

U suradnji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje - Područnim uredom Zagreb, županijskom Vatrogasnom zajednicom i ostalim operativnim snagama s prostora Županije, Stožer će nastaviti pratiti stanje cjelokupnog sustava zaštite i spašavanja te predlagati rješenja za njegovo poboljšanje, a kroz informativno-promidžbene aktivnosti upozoravat će stanovništvo na moguće ugroze te educirati građane o postupanjima prilikom pojava određenih oblika opasnosti. Dogovoreno je i održavanje združene vježbe svih operativnih snaga civilne zaštite, s ciljem uvježbavanja i podizanja razine osposobljenosti operativnih snaga te svih drugih sudionika u sustavu zaštite i spašavanja. Vježba će se ove godine održati u općini Bistra, a najvjerojatnije vrijeme održavanja je početak mjeseca lipanja.

Članovi Stožera utvrdili su, te Županu na razmatranje i usvajanje uputili Prijedloge o financiranju sustava civilne zaštite i sustava zaštite od požara, kao i prijedlog nabave opreme za civilnu zaštitu. Djelatnost, opremanje i osposobljavanje snaga civilne zaštite planira se financirati sa 680.000 kuna. Najviše sredstava, planirano je, uložit će se u nabavu neophodne opreme, a ostatak je namijenjen sufinanciranju rada Hrvatske gorske službe spašavanja, Društva Crvenoga križa, Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa, kao i za izradu planskih dokumenata.

Za zaštitu od požara iz proračuna se u ovoj godini planira izdojiti 2,75 milijuna kuna, od čega 1,5 milijuna otpada na osnovnu djelatnost županijske Vatrogasne zajednice, 650.000 kuna na financiranja rada vatrogasnih koordinatora u Centru 112, 500.000 kuna na nabavu i opremanje vatrogasnih vozila, a po 50.000 kuna na vatrogasne intervencije po nalogu županijskog vatrogasnog zapovjednika i već spomenutu združenu vježbu.

U nabavu materijalno-tehničkih sredstava za provođenje mjera civilne zaštite (nabavu šatora, rasvjete, repetitora, prikolice za prijevoz čamaca, isušivača...) planira se utrošiti 320.000 kuna.

„Ulažemo u preventivu kako bi bili spremni za bilo koju intervenciju. Znamo da zadnjih godina imamo česte poplave, stoga i nabavljamo opremu koja je potrebna da bi na vrijeme mogli reagirati te zaštititi ljude i imovinu“, rekao je načelnik Stožera, ujedno zamjenik župana Rudolf Vujević.

Članovi Stožera upoznati su i s Izvješćem o stanju zaštite od požara na prostoru Županije u 2015. godinu. U njemu se uz ostalo navodi da su lani na području Županije evidentirana 1523 vatrogasna događaja, što je za 39 posto manje nego godinu dana ranije. Vatrogasne postrojbe s prostora Županije sudjelovale su i u 14 događaja izvan granica Zagrebačke županije. Najviše je bilo tehničkih intervencija - 933 i gašenja požara - 765 intervencija.