Predstavljeni rezultati poslovanja zadruge „Proizvodi sela“

Mljekarsko-stočarska zadruga „Proizvodi sela“ u Zaprešiću je predstavila jednogodišnje rezultate direktne prodaje svježeg mlijeka i mliječnih proizvoda u gradovima i općinama Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije te Gradu Zagrebu u 2015. godini. Domaćin zadrugarima - proizvođačima mlijeka, zasad njih 11 (sedam s prostora Zagrebačke županije, tri s prostora Krapinsko-zagorske županije i jedan s prostora grada Zagreba), bio je gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, a o radu zadruge, od osnutka (u ožujku 2015.), govorio je njezin upravitelj Darko Pavičević.

Članovi zadruge, s dnevnom proizvodnjom od 12.000 litara prvoklasnog mlijeka (4,2% mliječnih masti, 3,7% bjelančevina), postavili su dosad deset mljekomata (sedam u Zagrebu, dva u Zaprešiću i jedan u Velikoj Gorici). Tijekom 11 mjeseci 2015. (otkako su počeli s direktnom prodajom svježeg, sirovog mlijeka) na njima je prodano 325.000 litara mlijeka i ostvaren je ukupni prihod od 1,95 milijuna kuna.

„Ovo je primjer kako pokrenuti hrvatsko selo! Prodaja mlijeka putem mljekomata zaposlila je sedam novih radnika, pet na farmama i dva u zadruzi. Ove godine u planu je zapošljavanje još troje ljudi“, rekao je Pavičević, dodavši da pred zadrugarima stoji i osnutak proizvođačke organizacije (što će im omogućiti povlačenje sredstava iz EU fondova), jačanje zajedničkog marketinga i plasiranje proizvoda u turistička odredišta. Novi mljekomati trebali bi se postaviti u zagrebačkim Dugavama, Sopotu, Sigetu, ali i u Svetoj Nedelji, Samoboru i Svetom Ivanu Zelini.

Zadrugari, kako bi zatvorili proizvodni ciklus, otvaraju i mini-sirane. Trenutno ih je šest. U njima se dnevno u svježi sir može preraditi tisuću litara mlijeka, te još 970 litara mlijeka u druge mliječne proizvode. U planu je otvaranje još četiri mini sirane.

„Vrijednost ovoga projekta - mljekomata i mini-sirana je u razvoju ruralnog prostora i zadržavanju stočnoga fonda“, rekla je Gordana Županac, pročelnica za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije.

Ukupna dosadašnja ulaganja članova zadruge za nabavu mljekomata, dostavnih vozila, opreme za mini-sirane, izradu promotivnih materijala iznose 2,458 milijuna kuna, od čega je 665.730 kuna bespovratno osigurala Zagrebačka županija.