Okupili se pripadnici mađarske nacionalne manjine

Mađarsko veče, uz sudjelovanje kulturno umjetničkih društava iz Batine, Ivanovca, Vardarca i Luga (Osječko-baranjska županija) te iz Velike Pisanice (Bjelovarsko-bilogorska županije), organizirao je u Velikoj Gorici Imbro Berkeš, predstavnik mađarske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji.

Prema podacima iz popisa birača, na prostoru Županije ima 175 Mađara, koji imaju pravo glasa i mogli su izaći na ovogodišnje manjinske izbore, održane krajem svibnja. Na njima je Imbro Berkeš, po treći puta, izabran za njihova predstavnika.

Pred njim su, kako kaže, dva značajna projekta. Organiziranje radionice mađarskog jezika, u suradnji s izvornim govornicima koje financira mađarska Vlada te uspostava konkretne suradnje s mađarskom županijom Somogy. Stoga je manifestaciji Mađarsko veče prisustvovao i zamjenik župana ove županije Norbert Biró, a sa njim je bio i donedavni predsjednik manjinske uprave Hrvata grada Kaposvára Tibor Csúcs.

Na iznimno dobru suradnju s mađarskom nacionalnom manjinom ukazali su predsjednik Županijske skupštine Dražen Bošnjaković i zamjenik župana Rudolf Vujević. Obojica su naglasila da su iznimno ponosna na rad nacionalnih manjina u županiji, njihovo čuvanje kulturnoga blaga i tradicije matičnih država.

„Hrvatska i Mađarska imaju jako puno sličnosti, puno poveznica, i boljih i lošijih. Naše povijesti se preklapaju i ostavile su traga na našu kulturu i način života“, izjavio je Bošnjaković, a Vujević istaknuo da je Zagrebačka županija dobar primjer suradnje regionalne samouprave i nacionalnih manjina.