Obilježen Dan državnosti Republike Češke

Prigodnim okupljanjem pripadnika češke nacionalne manjine koji žive na prostoru Zagrebačke županije, održanim u Svetom Ivanu Zelini, obilježen je Dan državnosti Republike Češke - 28. listopada. Među uzvanicima bili su veleposlanik Republike Češke u Republici Hrvatskoj Martin Košatka i zamjenik župana Zagrebačke županije Rudolf Vujević.

Franjo Vondraček, predstavnik češke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji, naglasio je da su Česi stara nacionalna manjina u Republici Hrvatskoj i da se svaki treći etnički Čeh deklarira kao pripadnik te manjine. Na prostoru Zagrebačke županije, prema zadnjem popisu stanovništva, ima 175 Čeha. „Imamo izvrsnu suradnju sa Županijom, a ja osobno, kao predstavnik ove manjine, veliku podršku 'Češke besede', udruge osnovane prije nešto više od šest godina. Njegujemo češki folklor, svake godine organiziramo odlazak u drugi dio Češke, kako bi bolje upoznali domovinu svojih predaka, organiziramo tečajeve češkoga za odrasle osobe...“, pobrojao je Vondraček, istaknuvši i nedavnu uspostavu suradnje s Hrvatima južne Moravske, odnosno potomcima Hrvata koji su u ovaj dio Češke, tadašnje Austro-Ugarske, izbjegli pred osmanlijskim osvajačima.

Zamjenik župana Rudolf Vujević pozitivnim je ocijenio suradnju na samo sa češkom, nego i ostalim nacionalnim manjinama čiji pripadnici žive na prostoru županije. „Ovakvi su susreti važni i zbog toga da se ljudi koji su dislocirani po županiji nađu na jednom mjestu i razmjene iskustva. Naravno, Županija aktivnosti manjina prati i financijski. Češka je naša prijateljska zemlja, vrlo nam je blizu, pa vjerujem da ćemo naš položaj iskoristiti i u dijelu gospodarske suradnje“, rekao je Vujević.

Kraći program izveli su članovi „Češke besede“, koja najvećim dijelom okuplja pripadnike ove nacionalne manjine iz općine Dubrava.