Predstavljen Rječnik kajkavske donjosutlanske ikavice



Nakon petogodišnjeg, uglavnom terenskoga rada, predstavljen je Rječnik kajkavske donjosutlanske ikavice.

Sadrži 11.000 ikavskih riči, a priredili su ga Udruga Ivana Perkovca (za očuvanje kajkavske ikavice i promicanje zavičajne kulturne baštine) i Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Kajkavska ikavica zaštićena je kao nematerijalno kulturno dobro.

„Svaka rič u ovome rječniku ima svoju ilustrativnu rečenicu koja je dijalektološki obrađena. Sretni smo kaj nam zavičaj ima svoju rič zapisanu za sva vrimena!“, za predstavljanja Rječnika, upriličena u Brdovcu, rekla je Jasna Horvat, predsjednica Udruge Ivana Perkovca, koja je uz Šteficu Hanzir, Božicu Jakolić, Željka Jozića i Miju Lončarića, njegova koautorica.

Kajkavska ikavica specifičan je govor unutar kajkavskog narječja, vrlo rijedak, a razvija se doseljavanjem čakavaca i štokavaca, u 16. stoljeću, na prostor uz rijeku Sutlu i marijagoričko pobrđe. „Dobili smo znanstveno utemeljen rječnik koji može poslužiti ne samo stručnjacima nego i svima koji govore kajkavskom ikavicom“, rekao je Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje. Riječi su prikupljene u tridesetak sela u kojima je kajkavska ikavica 'vrlo živ govor'.

„U ovaj projekt uloženo je izuzetno puno ljubavi! Mislim da će njegova vrijednost biti valorizirana tek u vremenima koja dolaze. Županija je projektu dala i materijalnu i moralnu podršku kako bi generacijama koje dolaze ostavili nešto u nasljeđe“, rekla je Marija Ledinski Anić, izaslanica župana.