U Dugom Selu održan Festival pčelarstva Zagrebačke županije

Festival pčelarstva

Bagremov med Krunoslava Nemčića iz Svetog Ivana Zeline, člana Pčelarske udruge "Matica", šampionski je med 19. senzoričkog ocjenjivanja meda Zagrebačke županije. Nemčić se proizvodnjom meda bavi 24 godine i treća je generacija u obitelji pčelara.

Domaćin ovogodišnjega ocjenjivanja i 12. Festivala pčelarstva Zagrebačke županije bila je Udruga pčelara "Maslačak" iz Dugog Sela. Ukupno je ocijenjeno 106 uzoraka meda, najviše cvjetnoga, potom bagremova, kestenova, meduna, lipova meda, meda od amorfe i divlje trešnje.

„Organiziramo ovaj festival s ciljem promicanja vrijednosti pčelarstva. Manifestacija ima edukativni, kulturno-umjetnički, izložbeni, prodajni i promotivni sadržaj. Njome ističemo koliko je pčelarstvo bitno za proizvodnju hrane kroz nezamjenjivu ulogu pčela u oprašivanju biljaka i očuvanju ekološke ravnoteže“, rekao je Željko Vukić, predsjednik Saveza pčelarskih udruga Zagrebačke županije.

U Zagrebačkoj županiji djeluje deset pčelarskih udruga koje okupljaju nešto više od 600 pčelara s oko 33.000 košnica.

Martina Glasnović, predsjednica Županijske skupštine, rekla je da su pčelari najbolja reklama Zagrebačkoj županiji kao regiji zdravog života i ugodnog mjesta za život.

Tijekom svečanosti otvorenja festivala prisutnima su se obratili i gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panijan, predsjednik Hrvatskoga pčelarskog saveza Dražen Kocet, načelnik Sektora za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede Mato Čačić i, u ime župana Zagrebačke županije, pročelnik za poljoprivredu Josip Kraljičković.

Ukupno je ove godine dodijeljeno 36 zlatnih, 54 srebrnih i 16 brončanih priznanja. Najviše zlatnih priznanja dobili su članovi Udruge pčelara Vrbovec, sedam, i članovi udruge pčelara "Matica" iz Svetog Ivana Zeline, šest.