“Poznato-nepoznata Makedonija”

makedonci
 
U prigodi nove godine prema Julijanskom kalendaru Hrvatsko-makedonsko društvo i Lena Đapić, predstavnica makedonske nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji, organizirali su tribinu “Poznato-nepoznata Makedonija”, na kojoj je predavanje održao profesor filozofije na Skopskom sveučilištu Ferid Muhić, a potom je, popraćeno pjesmom ženske vokalne skupine “Ezerki” i orkestra “Sedum osmini”, upriličeno i predavanje “Makedonski narodni običaji”. Predavanja su omogućili Zagrebačka županija i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija RH.

Govoreći o Makedoniji, Muhić je među ostalim rekao da je jedan od najvećih, najutjecajnijih filozofa svoga vremena - Aristotel, bio s prostora Makedonije, što je manje poznato (priznato), da je kršćanstvo (religija nastala na prostoru Azije) u Europu došlo, upravo, preko Makedonije, te da Šar Planina ima više vrhova iznad 2500 metara nadmorske visine nego sve planine u Sloveniji zajedno.

Na makedonske narodne običaje, od Božića (7. siječnja) do Bogojavljanja (19. siječnja), podsjetila je Lena Đapić, rekavši da tih dana sela obilaze “Vasiličarske” i “Rusalijske družine” koje zvoncima, bubnjevima, 'rajnglama', sabljama... “tjeraju zle duhove”.

makedonci