Održana sjednica Koordinacije za ljudska prava Zagrebačke županije

Koordinacija za ljudska prava Zagrebačke županije održala je svoju 12. sjednicu na kojoj se raspravljalo o problematici beskućnika na području Zagrebačke županije.

Gost na sjednici bio je Zvonko Mlinar, voditelj prihvatilišta za beskućnike Crvenog križa Zagreb te potpredsjednik Hrvatske mreže za beskućnike. Ukratko je iznio podatke da u Republici Hrvatskoj imamo oko dvije tisuće registriranih beskućnika, a taj broj iz godine u godinu ima tendenciju rasta. Na području Zagrebačke županije registrirano je njih petero, i to u Velikoj Gorici i Zaprešiću.

U posljednjih dvadesetak godina struktura beskućnika se uvelike promijenila. Beskućnicima postaju osobe koje su naglo izgubile posao i dom, rastavljene osobe, branitelji te mladi koji izlaze iz odgojnih domova. U svom izlaganju Mlinar je rekao kako se nastoji svakog beskućnika primiti u prihvatilište bez obzira iz kojeg dijela Hrvatske on dolazi. „Svi smo mi potencijalni beskućnici i s tom mišlju moramo pomagati danas da bi pomoć i sami dobili sutra“, naglasio je Mlinar.

Članovi Koordinacije u raspravi su govorili o praksi europskih zemalja, te prevenciji beskućništva koju provode zemlje poput Austrije i Švicarske. Zaključili su da je potrebno s županijskim Centrima za socijalnu skrb prikupiti i analizirati podatke o beskućnicima i kroz sustav krenuti rješavati taj problem.

Mlinar je pozvao članove Koordinacije da prouče Strategiju borbe protiv siromaštva i socijalne isključivosti do 2020. godine i prijave projekte Europskom socijalnom fondu jer iz godine u godinu ostaje neutrošenih sredstava, a problem beskućnika postaje sve veći.

Predsjednica Koordinacije Marija Ledinski Anić zahvalila se na izlaganju i kratko osvrnula na obilježavanje Dana ljudskih prava koji se obilježava 10. prosinca ove godine. Tom prigodom zamolila je prisutne članove da se kroz dva tjedna očituju u kojem gradu ili općini na području Županije žele obilježiti taj dan.