Marina Dobošić prva pratilja najuzornije seoske žene

Najuzornija seoska žena Zagrebačke županije za 2016. godinu, Marina Dobošić iz Žabnice iz općine Farkaševac, osvojila je titulu prve pratilje na Državnom izboru najuzornije hrvatske seoske žene.

Svečanost proglašenja najuzornije seoske žene i njene dvije pratilje održana je ove subote u mjestu Grabarju pored Kutjeva – iz kojeg je prošlogodišnja pobjednica. Prema odluci stručnog žirija, a u konkurenciji od 15 vrijednih kandidatkinja iz 10 županija, titulu najuzornije osvojila je Tamara Krklec Čvangić iz Brodaraca u Karlovačkoj županiji, mjesto prve pratilje pripalo je Martini Dobošić iz Žabnice iz Zagrebačke županije, dok je za drugu pratilju izabrana Aleksandra Pekica iz Štokovaca u općini Svetvinćenat.

Državni izbor najuzornije hrvatske seoske žene ove se godine održao 17. godinu zaredom povodom Svjetskog dana seoske žene koji se obilježava 15. listopada. Na državno natjecanje došle su pobjednice županijskih izbora za najuzorniju seosku ženu, a jednu županiju moglo je predstavljati i više kandidatkinja.

Inače, na županijskim izborima kandidirati su se mogle žene koje žive na selu, uživaju ugled u svojoj sredini, imaju lijepo uređeno kućanstvo i poljoprivredno gospodarstvo, proizvode poljoprivredne proizvode i/ili rukotvorine i/ili stvaraju umjetnička djela. Ujedno trebaju se zalagati za razvitak i napredak društvenog, kulturnog i gospodarskog života, obitelji i zajednice te trebaju pomagati drugim ženama raznim savjetima i idejama, a da do sada nisu sudjelovale na natjecanju za Izboru najuzornije hrvatske seoske žene.

„Suprug i ja nismo bili zadovoljni životom u Zagrebu. Htjeli smo pokrenuti svoj biznis i odlučili smo se vratiti u njegovo selo. Počeci su bili teški, ali danas prodaja ide sve bolje. Naši su namazi postali pravi gastronomski hit“, rekla je prva pratilja Marina Dobošić koja na svom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu uzgaja bučine golice i proizvodi bučino ulje u vlastitoj uljari.