„Jedna hrvatska županija - jedna obnovljena kuća u BiH“

Zagrebačka županija uključila se u projekt „Jedna hrvatska županija - jedna obnovljena kuća u Bosni i Hercegovini“. Ugovor, kojim se Županija sa 120.000 kuna obvezuje pomoći obnovu jedne obiteljske kuće u susjednoj državi, potpisali su župan Stjepan Kožić i predsjednik Saveza za povratak izbjeglih i raseljenih bosanske Posavine Pavo Dujak. Dosad se u ovaj projekt, zajedno s Zagrebačkom, uključilo osam hrvatskih županija.

 „Bitna je potpora koja dolazi iz matične domovine. Naša entitetska ministarstva godišnje obnove između tri i pet kuća, a mi zasad, obnavljamo njih osam. Nadam se da ćemo u svakoj općini u kojoj djeluje naša organizacija obnoviti po jednu kuću“, rekao je Dujak. Inicijativa za ovaj projekt obnove potekla je od dopredsjednika bosanskoga entiteta Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josipa Jerkovića, koji je i prisustvovao potpisivanju ugovora.

„Bez obzira na broj kuća koje ćemo obnoviti, ovo je za nas veliki projekt. Povratnik će dobiti krov nad glavom! Na prostoru Republike Srpske trenutno ima 5000 zahtjeva za obnovu kuće, a donatora nema“, rekao je Jerković. Pojasnio je da pravo na obnovu, u sklopu projekta „Jedna hrvatska županija - jedna obnovljena kuća u Bosni i Hercegovini“ imaju isključivo osobe koje su se vratile u bosansku Posavinu na svoju prijeratnu adresu. „Neće se obnavljati kuće onima koji se žele vratiti, nego onima koji su to već učinili, obiteljima koje žive u bosanskoj Posavini, ali u lošim uvjetima - u kući koja prokišnjava ili u gospodarskoj zgradi, dodao je Jerković, rekavši da se nada da će se u projekt uključiti i ostale županije.

Župan Stjepan Kožić, uz kojega je potpisivanju ugovora prisustvovao i njegov zamjenik Rudolf Vujević, rekao je da se radi o hvalevrijednom projektu u koji se Zagrebačka županija uključila s velikim zadovoljstvom. Inicijatorima projekta je poručio neka imaju vjere i snage i ustraju u njegovoj realizaciji kako bi se što veći broj Hrvata vratio na svoje ognjište.

„Hrvatska je članica EU i može vam pomoći i na druge načine. Prije svega u prekograničnoj suradnji kroz EU fondove“, rekao je župan.