Održana manifestacija „Kaj su jeli naši stari“

U Vrbovcu je protekloga vikenda održana 36. turističko-kulinarska manifestacija „Kaj su jeli naši stari“.

Okupila je 15 udruga žena, koje su pripremale stara jela, prilagođena današnjem vremenu. Okupila je, kroz tri dana, i oko 2500 izvođača, koji su sudjelovali u čak 107 različitih programa. 

Svečanosti otvorenja manifestacije ispred Županije su prisustvovali župan Stjepan Kožić, njegovi zamjenici Damir Tomljenović i Rudolf Vujević te predsjednik Skupštine Dražen Bošnjaković.

„Raduje što možemo osjetiti atmosferu starih vremena. Nadam se da će se ova tradicija, ovi običaji, ovo narodno blago i dalje prenositi s koljena na koljeno“, rekao je župan, dodavši da se radi o najstarijoj turističko-kulinarskoj manifestaciji u Republici Hrvatskoj.

Uvodno je prisutne pozdravio i gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović. „Vrbovec je grad Petra Zrinskog, Marije Jurić Zagorke, PIK-a i naše manifestacije „Kaj su jeli naši stari“. To su naša četiri temelja, s njima se ponosimo“, rekao je.

Govorila je i europarlamentarka Ivana Maletić, zahvalivši organizatorima što njeguju tradiciju i kulturu, što prisutne „mirisima vode“ u našu povijest. „Time poručujete kolika je želja našega naroda da na našem stolu imamo hrvatske proizvode, izrasle na našoj zemlji, proizvedene rukama naših ljudi. Ne postoji ni jedna država koja ima jaku ekonomiju i jako gospodarstvo, a da nema obrađen svaki pedalj zemlje, da nema jako selo i jakoga seljaka“, rekla je Maletić.