Vrbovec dobio novu, štedljiviju javnu rasvjetu

U Vrbovcu je, prema ESCO modelu, završena zamjena natrijevih i živinih rasvjetnih tijela novom led rasvjetom.

Investicija vrijedna 8,46 milijuna kuna, osmišljena i provedena u suradnji s Europskom bankom za obnovu i razvoj obuhvaćala je zamjenu 2500 rasvjetnih tijela te postavljanje dodatnih 270 na prilazima gradu. ESCO partner je tvrtka Led elektronika iz Ivanić-Grada.

„Investicija, za koju Grad Vrbovec iz proračuna nije izdvojio ni jednu kunu, ESCO partner će naplatiti postignutim uštedama u potrošnji električne energije kroz narednih sedam godina i tri mjeseca. Već sada je, uspoređujući lipanj 2015. i lipanj 2016. postignuta ušteda od oko 60 posto“, na tiskovnoj konferenciji, u prigodi završetka ove investicije, rekao je gradonačelnik Vrbovca Vladimir Bregović. Dodao je da se ovakav model modernizacije javne rasvjete, gdje Grad nema nikakav trošak, a dobiva novu štedljiviju javnu rasvjetu, bez svjetlosnog zagađenja, može primijeniti u svakoj lokalnoj samoupravi.

„To je model kojega možemo preporučiti drugima. Osmislili smo ga svojim inventivnošću, nije nam trebala EU pomoć ni pomoć Fonda za zaštitu okoliša“, ustvrdio je Bregović.