Zagrebačka županija na sajmu u Gudovcu

Zagrebačka županija predstavit će se na 24. Jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu koji se od 9. do 11. rujna održava u Gudovcu – rečeno je na današnjem susretu župana Stjepana Kožića i župana bjelovarsko-bilogorskog Damira Bajsa održanom u Bjelovaru.

Župan Bajs izrazio je zadovoljstvo što će se Zagrebačka županija, koja tradicionalno sudjeluje na sajmu, ove godine predstaviti i sa svojim štandom te paletom proizvoda.

U Zagrebačkoj županiji poljoprivreda je važna gospodarska grana – izjavio je župan Kožić naglasivši kako je 15 posto izvornog proračuna namijenjeno poljoprivredi. „Raduje me što ćemo u sklopu najvećeg poljoprivrednog sajma u Hrvatskoj imati priliku prezentirati naše autohtone proizvode.“

Župani su razgovarali i o suradnji kroz Hrvatsku zajednicu županija te oboje naglasili kako je decentralizacija ovlasti i financijskih sredstava prema regionalnoj i lokalnoj razini nužna.   

„O decentralizaciji se govori još od 2001. godine, ali do danas nema pomaka i Hrvatska je i dalje najcentraliziranija država Europe. Vjerujem kako će novi saziv Sabora i Vlade prepoznati ovu problematiku i napraviti nešto po tom pitanju“, zaključio je Kožić izrazivši nadu da će se prilikom izrade zakona još više uzimati u obzir mišljenja županija, gradova i općina kako se ne bi događale situacije poput određivanja uslužnih vodnih područja. Naime, i Zagrebačka i Bjelovarsko-bilogorska županija našle su se u nezavidnom položaju kada je donesen Nacrt prijedloga Uredbe o uspostavi uslužnih područja prema kojoj bi gotovo svi vodoopskrbni sustavi koji se nalaze na području Zagrebačke županije potpali pod upravljanje Grada Zagreba odnosno u slučaju Bjelovarsko-bilogorske županije pod upravljanje Grada Koprivnice.