Dan bijele rode

Dan bijele rode, simbola očuvanih prirodnih staništa te tradicionalnih krajolika, obilježava se svake godine na današnji dan – 24. kolovoza, kako bi se upozorilo na opadanje njihovog broja zbog nestanka prirodnih staništa.

Iako je bijela roda vrsta ptice koja je već stoljećima vrlo bliska čovjeku te se prilagodila na suživot s njime, danas se ona nalazi na listi ugroženih životinjskih vrsta. Budući da rode većinu svog života provedu uz čovjeka, na krovovima kuća u selima, o njihovom daljnjem opstanku uvelike ovisi način života na selu.

Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije već četiri godine provodi prstenovanje ptića bijele rode kako bi se mogla pratiti veličina populacije, uspjeh gniježđenja, disperzija te seobeni putevi koje rode koriste. Prvi nalazi pokazuju da na području Zagrebačke županije postoji oko 200 gnijezdećih parova bijele rode. Rode ne poznaju teritorijalne granice pa su dvije rode prstenovane na području Zagrebačke županije opažene u Izraelu, jedna u Južnoafričkoj Republici, a zanimljivo je da su na gniježđenju kod nas opažene rode prstenovane u Češkoj i Mađarskoj.

Inače, u tijeku je realizacija projekta „Zaštita i očuvanje bijele rode u 2016. godini“ koji Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije provodi osmu godinu zaredom. Projekt ima za cilj očuvanje gnijezda bijele rode na krovovima objekata kao i participaciju dijela troškova popravka krovišta, a sredstva za njegovu provedbu osigurali su Zagrebačka županija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Više o projektu možete saznati ovdje.