Županija sudjeluje na sajmu AGRA u Gornjoj Radgoni

Zagrebačka županija sudjeluje na 54. Međunarodnom sajmu poljoprivrede i prehrane AGRA koji se do 25. kolovoza održava u Gornjoj Radgoni, u Sloveniji.

Na zasebnom izložbenom prostoru, Županija se predstavlja robnim markama (Samoborskom salamom, šunkom Grof, sirom Dragec, jabukom Sunčana, paletom kozmetičkih proizvoda Ljekarni Zagrebačke županije te turističkim brošurama.

Za predstavnike slovenskih općina, potencijalnih partnera u zajedničkim europskim projektima, Županija je organizirala prezentaciju svojih razvojnih projekata i „proizvoda za Europu“. Župan Stjepan Kožić poručio je tom prigodom da rast i razvoj nije moguće planirati bez sredstava iz fondova i programa EU.

„Kako vi, naši susjedi i partneri, imate dvanaestogodišnje iskustvo u pripremi i provedbi projekata, smatramo da je ovaj sajam pravo mjesto za naše predstavljanje, sklapanje partnerstva i međusobnu razmjenu iskustava. Najperspektivnija smo i najbrže rastuća hrvatska regija koja bilježi porast investicija i prihoda poduzetnika te smanjenje nezaposlenosti. Znamo da takve trendove ne možemo održavati bez suradnje sa susjednim regijama i zemljama. Svjesni smo da se moramo još više otvoriti prema europskim regijama kako bi ostvarili svoje ciljeve zacrtane u Razvojnoj strategiji, posebice povećanje konkurentnosti i gospodarski rast te poboljšanje životnog standarda naših stanovnika“, rekao je župan, uz kojega je predstavljanju Županije prisustvovao i njegov zamjenik Rudolf Vujević. Središnje izlaganje „Zagrebačka županija vaš pouzdani partner“ održao je pročelnik za fondove EU, regionalnu i međunarodnu suradnju Josip Kraljičković, rekavši da je cilj sudjelovanja Županije na ovome sajmu pobuditi znatiželju i interes prvih susjeda za partnerstvom.

„Partnerstvo tražimo u području pripreme, prijave i provedbe projekata koji se financiraju iz fondova EU, gdje su nam na raspolaganju stotine milijuna eura. Suradnju traže i naše jedinice lokalne samouprave, a mi smo u tome koordinator koji im može pomoći i objediniti ih da suradnja bude brža, korisnija, s boljim rezultatima“, rekao je Kraljičković.

U sklopu predstavljanja županije, o aktivnostima i planovima Lokalne akcijske grupe Sava, koja prostorno najvećim dijelom obuhvaća područje koje graniči sa Slovenijom, govorio je  njezin predsjednik Damir Halužan.

Svoje proizvode, ujedno robne marke Županije, prisutnima su predstavili Igor Runtas iz samoborskog Igo-Mata, Dorotea Kuzmić iz Euromilka (sir Dragec) i Matea Barilar iz Mesne industrije Kudelić (šunka Grof).

U suradnji s Udrugom Vinske kraljice Zagrebačke županije organizirano je i predstavljenje pjenušaca proizvedenih na prostoru naše županije. Kroz kušanje pjenušaca prisutne je vodila aktualna vinska kraljica Lucija Šember.