Otvorena izložba „Vrazova Ljubica“

U prostorijama Turističke zajednice Zagrebačke županije otvorena je druga ovogodišnja izložba pod nazivom „Vrazova Ljubica“ čime je nastavljen ciklus izložbi i prezentacija vezanih za kulturnu i prirodnu baštinu Zagrebačke županije.

Martina Paladina, direktorica Turističke zajednice Grada Samobora istaknula je kako i Zagrebačka županija ima svog Romea i Juliju. „Samobor čuva i oživljava sjećanje na jednog od najistaknutijih pjesnika ilirizma Stanka Vraza i na njegove Đulabije, pjesme posvećene Samoborki Julijani Cantily, Gajevoj nećakinji, koju je Vraz nazivao svojom Ljubicom“.

Detalje ljubavne priče ispričala je Jelena Vojvoda, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Samobor. „Ova ljubavna priča započela je tako da se na putu iz Slovenije za Zagreb, Stanko Vraz zaustavio u Samoboru kako bi se odmorio. Tamo je upoznao Julijanu Cantily u čije se fatalne crne oči zaljubio na prvi pogled. Ona je bila kćer bogataša obećana ugledom odvjetniku. Siromašni pjesnik nije imao šanse, te je svoju patnju za Julijanom odnosno Ljubicom ovjekovječio u Đulabijama. Nažalost, ovo nije ljubavna priča sa sretnim završetkom. Ljubica je umrla jako mlada, a legenda kaže da je njen otac uvidjevši svoju pogrešku zabranjivanja veze ovog nesuđenog para, zamolio Vraza da napiše epitaf na njenoj nadgrobnoj ploči“, pojasnila je Vojvoda.

Romantična priča o nesretnoj Vrazovoj ljubavi prema Ljubici na svoj je način proslavila Samobor. Tako će se u lipnju, već 27. godinu zaredom, u Samoboru održati svečanost ljubavne poezije Vrazova Ljubica. Proteklih su godina na ovoj svečanosti svoje stihove čitali najistaknutiji hrvatski pjesnici, ali i oni manje poznati, dokazujući svojim stihovima univerzalnost ljubavne poezije u svakom vremenu.

Svi zainteresirani izložbu mogu posjetiti do 30. svibnja 2016. godine.