Šezdeset godina HGSS-ove Stanice Samobor

Stanica Samobor Hrvatske gorske službe spašavanja proslavila je u subotu 60. obljetnicu osnutka. Osnovana je 1. veljače 1956. godine, šest godina nakon osnivanja Gorske službe spašavanja (GSS) pri Planinarskom savezu Hrvatske i prva je teritorijalno ustrojena Stanica GSS-a u nas. Danas Stanica Samobor broji 26 članova.

„Najviše intervencija je u Samoborskome gorju, na lokalitetima Veliki Dol i Japetić. Radi se o ozljedama planinara ili raznim potragama, ponekad i višednevnim. Nestali su često dementne osobe starije životne dobi. Kao operativna snaga zaštite i spašavanja sudjelujemo, kada je potrebno, i u akcijama diljem Hrvatske, posebno u slučajevima poplava, a na raspolaganju smo i za druge prirodne katastrofe“, rekao je njezin pročelnik Vatroslav Jakopović.

Članovi ove Stanice, dodao je, redovito prate i osiguravaju brojne manifestacije, planinarske pohode i sportske događaje. Djelovanjem kroz preventivni rad, na planinarskim tečajevima i među školskom djecom, predavanjima i prezentacijama ukazuju na opasanosti planina i nepristupačnih područja te educiraju kako pomoći sebi i drugima.

Proslavi 60. godišnjice Stanice HGSS-a Samobor, uz ostale, prisustvovao je i župan Stjepan Kožić. Zahvalivši gorskim spašavateljima na njihovu radu, rekao je da ih Županija pomaže koliko je to moguće. Čestitke su primili i od gradonačelnika Samobora Kreše Beljaka, koji je rekao da se radi o obljetnici vrlo važne službe, ali istovremeno i samozatajne. Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja, rekao je da je samoborska Stanica „kamen temeljac“ hrvatskoga HGSS-a, službe koja, na ponos Republike Hrvatske, uživa i svjetski ugled.