Sufinanciranje projekta rekonstrukcije hostela „Dubrovnik“ u Vukovaru

Zagrebačka županija i Javna ustanova „Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar“ potpisale su ugovor o sufinanciranju projekta rekonstrukcije hostela „Dubrovnik“ u Vukovaru, a za što je Županija izdvojila 100.000,00 kuna.

Financijska sredstva bit će utrošena na rekonstrukciju i dogradnju kata na zgradi vukovarskog hostela „Dubrovnik“ koji se nalazi u prostoru bivše vojarne 204. vukovarske brigade. Obnovom hostela povećat će se smještajni kapaciteti za provedbu projekta Javne ustanove „Posjet učenika osmih razreda Vukovaru“ koji uključuje dvodnevni posjet Vukovaru učenika svih osmih razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske. Svake školske godine planiran je dolazak oko 41.000 učenika, a iz Zagrebačke županije ove školske godine u Vukovar će doći 2.455 učenika. Hostel ima ukupno četiri kata, a vrijednost cjelokupnog projekta rekonstrukcije iznosi 18 milijuna kuna.

Cilj projekta je upoznavanje s vrijednostima Domovinskog rata, Bitke za Vukovar i grada Vukovara. Središnji dio programa sačinjavaju prezentacije, usmena izlaganja, razgovori, slikovni materijali, multimedijalne prezentacije te rad na povijesnim izvorima i obradi nastavne jedinice iz povijesti koja je vezana za Domovinski rat s naglaskom na Bitku za Vukovar.

Cjelokupni edukativni program bazira se na znanstvenim temeljima napravljenim u suradnji s Institutom društvenih znanosti „Ivo Pilar“, Hrvatskim institutom za povijest, Hrvatskim memorijalno-dokumentacijskim centrom Domovinskog rata te razvojem suradnje s memorijalnim centrima poput onih u Jasenovcu, Auschwitzu, Dachau i Yad Vashemu. Edukativni dio programa završava Školom mira koja želi učenicima prenijeti pozitivno ozračje u kojem će se razvijati kao odgovorni građani svjesni neophodnosti uvažavanja različitosti i njegovanja trajnog mira.