U Vrbovcu održana prva radionica u sklopu projekta IN PODUZETNIK

Prva radionica u sklopu projekta IN PODUZETNIK – Interaktivna baza podataka poduzetnika (HR.1.1.11-0177), koji Zagrebačka županija provodi u suradnji s Obrtničkom komorom Zagreb, održana je jučer u prostorijama Srednje škole Vrbovec.

Riječ je o projektu koji, osim što kreira interaktivnu bazu podataka, potiče obrazovanje za poduzetništvo u suradnji sa strukovnim školama, razvija pozitivan odnos prema cjeloživotnom učenju te potiče poduzetničku kulturu u društvu. Također, projektom će se nastojati ojačati suradnja između poduzetnika, kao osnovne ciljne skupine projekta, i potpornih poduzetničkih institucija, jedinica lokalne i regionalne samouprave te obrazovnih institucija, konkretno strukovnih srednjih škola na području Županije.

Učenici su na radionici educirani o važnosti interaktivne baze podataka, ali i o aktivnostima koje se od njih očekuju u sklopu ovog projekta. Ukupno je planirano 15 ovakvih radionica u 8 strukovnih škola iz 8 gradova Zagrebačke županije (Dugo Selo, Ivanić-Grad, Sveti Ivan Zelina, Samobor, Velika Gorica, Jastrebarsko, Zaprešić) na kojima će oko 200 učenika proći pripreme za prikupljanje podataka o poduzetnicima i obrtnicima u svom kraju, nakon čega će provesti anketiranje. Na taj način učenici će ostvariti kontakte i prikupiti podatke od 2000 poduzetnika.

Prikupljeni podaci će biti pohranjeni u novoj interaktivnoj bazi podataka poduzetnika koja će objediniti statističke podatke po raznim kriterijima – broju zaposlenih, prometu, ponudi/potražnji, površini, opremi, što će dati jasan uvid u stvarne potrebe poduzetnika i obrtnika te omogućiti stvaranje suradnji. Interaktivna baza podataka bit će korisna i široj javnosti kojoj će se omogućiti pregled proizvodnih mogućnosti i uslužnih zanimanja te će biti olakšan pristup EU tržištima i obrazovnim ponudama, kao što su stručno osposobljavanje i usavršavanje te cjeloživotno učenje.

Također, za izradu baze podataka, ažuriranje i obradu podataka, pristup informacijama i komunikaciju između svih dionika koristit će se moderna tehnologija koja će posljedično razvijati digitalnu kompetenciju svih dionika, a posebno učenika. Cilj je putem online informiranja i umrežavanja ključnih dionika upotrebom ICT-a potaknuti poduzetničku kulturu u društvu.

Osim 15 radionica za učenike strukovnih škola, u sklopu projekta će se održati i 5 sajmova te 3 konferencije kojima će se poticati suradnja između poduzetnika/obrtnika, poduzetničkih potpornih institucija, tijela lokalne i regionalne samouprave, obrazovnih institucija i građana.

Više informacija o projektu IN PODUZETNIK – Interaktivna baza podataka poduzetnika (HR.1.1.11-0177) možete saznati ovdje.