Otvorena Božićna izložba

U prostorijama Turističke zajednice Zagrebačke županije, tradicionalno, i ove godine, otvorena je Božićna izložba.

Izložbu je otvorio župan Stjepan Kožić koji se osvrnuo na važnost nematerijalne kulturne baštine i božićnu tradiciju ovih prostora. „Ova izložba ima jednu duhovnu dimenziju i podsjeća nas kako se Božić mora dogoditi u nama, a ne u poklonima i materijalnim stvarima“, rekao je Kožić. Također, naglasio je kako se Zagrebačka županija profilirala kao turistička destinacija. „Ponuda adventskih događanja našeg zelenog prstena bogatija je nego ikad“, naglasio je Kožić.

Direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ružica Rašperić osvrnula se na postignuća tijekom godine, od kojih je istaknula nagradu Udruge hrvatskih putničkih agencija za preporučenu destinaciju godine2014./2015. godine, donošenje Strategije razvoja turizma na području Zagrebačke županije do 2020. godine te projekte poput Digitalnog Internet prikaza Zagrebačke županije. Također, istaknula je kako se broj dolazaka posjetitelja povećao za 16 posto, a broj noćenja za 13 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Viša kustosica Etnografskog muzeja iz Zagreba Željka Jelavić govorila je o božićnim običajima i kulturnoj nematerijalnoj baštini Hrvatske. „U današnje vrijeme gubi tradicionalna, praiskonska veza s Božićem koji simbolizira blagdan svjetla. Božić je obiteljski blagdan okupljanja oko zajedničkog stola“, rekla je Jelavić.

Inače, izlog prostora TZ Zagrebačke županije krase jaslice koje je izradila časna sestra Ljiljana Grgić iz Duhovno-obrazovnog centra Marijin dvor – Lužnica, Božićnu jelku krase licitari Svjećarsko-medičarskog obrta Saraga iz Velike Gorice, a prostor upotpunjuju slike vezenih detalja s narodne nošnje iz Posavine.

Izložba je otvorena do 6. siječnja 2016. godine, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.