Desetljeće Sarmijade u Laktecu

U organizaciji Udruge proizvođača robne marke kiselog zelja „Laktec“, u Laktecu je održana jubilarna, 10. sarmijada. Uz najbolju sarmu, dvije ocjenjivačke komisije birale su i najbolje tradicionalno jelo od kiseloga zelja.

Najbolju sarmu, među devet ponuđenih, skuhala je muška ekipa Komina - Stjepan Berulec, Stjepan Dužaić i Ivica Prevarek, dok je najboljim jelom (bilo ih je deset) ocijenjen buncek s kiselim zeljem, što su ga pripremile Anica i Petra Gojević i Jasna Prčić Ključarić iz Brdovca.

„Za dobru sarmu najvažnije su kvalitetne namirnice - prvoklasno zelje i dobar omjer mljevenog mesa, junetine i svinjetine“, pojašnjavao je Berulec, dodavši da sarmi treba barem pet sati laganog krčkanja.

„Lako je jelo spremiti, ako ga spremaš s ljubavlju, ako se trudiš napraviti ga kako treba“, dodala je Anica Gojević, rekavši da i sama kiseli zelje i ukućanima od njega često priprema jela. Drugu nagradu za tradicionalno jelo od kiseloga zelja, za rolice punjene zeljem, dobila je ekipa iz Lakteca, a treću, za sekeli s veprovinom, ekipa iz Gornje Drenove.

Poklone najboljima uručio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. „Mirisi i okusi tradicionalne kuhinje vraćaju nas u djetinjstvo, a ova manifestacija čuva našu tradiciju, jela naših baka i način njihove pripreme. Želimo tu vrednotu prenijeti na mlade“, rekao je župan, zahvalivši obiteljskim gospodarstvima koja se bave proizvodnjom zelja. „Veliki dio mladih ostaje na svojim domaćinstvima, to je ono što nas motivira da i dalje skrbimo o poljoprivredi“, dodao je.