Održana 8. sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije održalo je svoju 8. sjednicu na kojoj se raspravljalo o Akcijskom planu za provedbu mjera Nacionalne politike za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2014. do 2015. godine na području Zagrebačke županije. 

Na Povjerenstvu se govorilo o aktivnostima općinskih povjerenstava, od kojih su ona u Jakovlju i Gradecu već održala svoje konstituirajuće sjednice. „Veseli me da su oba povjerenstva ozbiljno i aktivno shvatila svoj posao te će sigurno biti nositelji brojnih aktivnosti u budućnosti“, rekla je predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Zagrebačke županije Mirela Katalenac te nadodala kako se sve više općina i gradova s područja županije javlja s idejom osnivanja svojih povjerenstava.

Marija Poturica, predsjednica općinskog Povjerenstva Općine Jakovlje predstavila je projekt, koji će se provoditi u suradnji s Udrugom žena Dora, informatički ECDL tečaj za nezaposlene žene s područja općine Jakovlje. Tečaj u trajanju od pet tjedana obuhvatit će sveukupno 12 polaznica srednje stručne spreme, a omogućit će im lakše zapošljavanje. Članovi Povjerenstva složili su se kako je informatička pismenost danas vrlo bitna te će financijski pomoći i omogućiti ostvarenje projekta.

Sjednici je također nazočila i predstavnica općinskog Povjerenstva Općine Gradec koje će okupiti udruge s područja općine Gradec i raditi na opismenjavanju žena na području ljudskih prava. Također, na proljeće će krenuti s projektom izgradnje igrališta u suradnji sa Savjetom mladih.

Članovi Povjerenstva osvrnuli su se i na provođenje programa „Razvijanje kulture nenasilja“ po osnovnim školama, koji se pokazao kao uspješna aktivnost, a koji će se nastaviti kontinuirano provoditi i u narednoj 2016. godini.

„Zadovoljni smo sa svim aktivnostima kroz godinu, smatram da smo postavili dobre temelje za rad Povjerenstva i u idućoj godini“, rekla je predsjednica Povjerenstva Katalenac.