Bučijada u Ivanić-Gradu

U Ivanić-Gradu je protekloga vikenda, 11. godinu za redom, održana tradicionalna Bučijada, turističko-gospodarsko-gastronomska manifestacija.

U ime predsjednica Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Bučijadu je otvorio njezin izaslanik Dražen Bošnjaković, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije. Uz ostalo je rekao da je Zagrebačka županija ponosna na ovu, kao i cijeli niz manifestacija koje se organiziraju na njezinu području.

Izložbeno-prodajni sajam hrane, buča, suvenira, rukotvorina, kao i Sajam bučinog ulja, na kojem je sudjelovalo 25 proizvođača, obišao je i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić. Čestitao je svima koji su „godinama radili da Bučijada danas bude znana manifestacija u cijeloj Republici Hrvatskoj“. „Radosni smo što ova manifestacija čuva tradiciju. Naše domaće, autohtone proizvode treba verificirati kroz nove tehnologije, jer tradicija i kvaliteta su odličan spoj“, komentirao je župan.

U sklopu Bučijade održan je i okrugli stol na kojem su predstavljeni rezultati projekta „Realizacija prehrambenih i zdravstvenih tvrdnji za bučino ulje“. Financirala ga je, s 50.000 kuna, Zagrebačka županija, a cilj mu je bio utvrditi točan udio vitamina E i linolne masne kiseline u bučinom ulju članova Udruge proizvođača bučinog ulja Hrvatske. Istraživanja su proveli stručnjaci Instituta Ruđer Bošković i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Analizirano je devet uzoraka. Proizvođači svih devet uzoraka ulja, prema važećem zakonodavstvu, na etiketu mogu staviti prehrambenu tvrdnju „bogato vitaminom E“ te zdravstvene tvrdnje „vitamin E doprinosi zaštiti stanica od oksidativnog stresa“ i „linolna kiselina doprinosi održavanju normalne razine kolesterola u krvi“.