Proslavljena 22. godišnjica Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije

Osnovana 28. kolovoza 1993., Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije proslavila je 22-je godine uspješna rada. Danas je to jedna od najmasovnijih i najorganiziranijih zajednica vatrogasaca u Republici Hrvatskoj.

Svečanost je održana u Šenkovcu, a tom su prigodom, uz ostalo, uručene zahvalnice vatrogascima koji su nedavno sudjelovali u gašenju požara na Pelješcu (VZG Jastrebarsko, VZG Velika Gorica, VZG Sveta Nedelja, VZG Dugo Selo, VZG Samobor, VZO Pisarovina, DVD Stupnik) te je obavljena primopredaja pet novih vatrogasnih vozila u sklopu programa objedinjene nabave.

Zahvalnice su uručili predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, koji je vatrogascima VZG Zaprešića, VZO Brdoveca, DVD-a Domagović, DVD-a Sveti Ivan Zelina i DVD-a Bistra uručio i ključeve novih vozila. Njihovu nabavu zajedno su financirali Zagrebačka županija, VZ Zagrebačke županije i jedinice lokalne samouprave.

„Ponosni smo na vatrogasce! Organizirani ste i uvijek pri ruci, 365 dana u godini“, poručio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, dodavši da je i u težim gospodarskim vremenima Županija zadržala financiranje onoga što je nužno za kvalitetno funkcioniranje vatrogastva. „Za vatrogastvo izdvajamo maksimalno koliko je to moguće i u tome prednjačimo u Republici Hrvatskoj“, rekao je. Župan Kožić je podsjetio da bez vatrogasaca, njihove inicijative i organizacije, ne bi bilo ni brojnih društvenih i kulturnih događanja u njihovim gradovima i općinama.

Predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Dražen Bošnjaković, za svečane sjednice predsjedništva i zapovjedništva VZ Zagrebačke županije, podsjetio je da zaštita ljudi i materijalnih dobara nema cijenu. „Županija je itekako prepoznala važnost vatrogasaca, stoga u našem proračunu imamo pristojnu poziciju za vatrogastvo. Ponosni smo na rezultate koje ostvarujete, no ipak vam želim više društvenoga rada, a manje intervencija“, rekao je predsjednik Bošnjaković.

Svečanosti je prisustvovao i zamjenik župana, ujedno načelnik Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolf Vujević. Vatrogasce je pozdravio i saborski zastupnik i općinski načelnik Brdovca Alen Prelec, čija općina financira jednog zaposlenog i 24-satna dežurstva još trojice vatrogasaca u Operativno-komunikacijskom centru VZO Brdovec, koji je ovom prigodom i svečano otvoren.

 U uvodu svečanosti, o povijesnom razvoju Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije govorio je županijski zapovjednik Josip Novosel, a prisutnima se obratio i predsjednik Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije Stjepan Ptiček. Uz ostalo je rekao da je dosad, počevši od 2008., zajedničkim financiranjem nabavljeno 19 vatrogasnih vozila - navalnih, auto-cisterni, tehničkih, kombiniranih, ukupne vrijednosti oko 21 milijun kuna. Nabavljeno je i preko 20 novih kombi vozila. „Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije značajan je čimbenik u izgradnji hrvatskoga vatrogastva“, poručio je Ptiček.