Najavljen 10. Međunarodni Voćarski sajam u Donjem Kraljevcu

U Maloj vijećnici Međimurske županije predstavljen je nadolazeći 10. Međunarodni Voćarski sajam, koji će se održati u petak i subotu, 4. i 5. rujna 2015. godine u sportskoj dvorani u Donjem Kraljevcu.

Ovogodišnje, jubilarno izdanje voćarskog sajma obogaćeno je partnerstvom Zagrebačke i Koprivničko-križevačke županije te su konferenciji za medije prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Gordane Županac i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota.

„Želja nam je u prvom redu promovirati voćarstvo i poljoprivrednu proizvodnju, na sajmu koji ima svoju tradiciju i renome. Uz tu promociju ne sumnjam kako ćemo ga uz pomoć partnerskih županija pretvoriti u jedan regionalni sajam kojim ćemo pomoći napretku naših poljoprivrednika, ali imajući u vidu i kvalitetu domaćih proizvoda koje ćemo ponuditi našim građanima i otkupljivačima“, izjavio je župan Posavec.

Ovogodišnji sajam, uz spajanje tri ključna elementa, proizvođača, otkupljivača i politike, okupit će oko 150 izlagača, a posebna će pozornost biti usmjerena na predavanja znamenitih stručnjaka, kao predstavnika najveće udruge voćara u Austriji koji će govoriti o budućnosti voćarstva u Europi.

„Suradnja voćara međimurske i zagrebačke regije ovime se diže na novi viši nivo, posebice nakon što smo uspješnu suradnju okrunili zajedničkim osnivanjem proizvođačke organizacije kao jedine i prve u Hrvatskoj. Time smo i zajedno krenuli u prijavu na fondove EU u izgradnji kapaciteta hladnjače i distributivnog centra“, istaknula je pročelnica Županac.

„Mi smo uvijek rado prisutni na sajmovima ovakvog obima, u Kraljevec dolazimo s 15 naših najboljih voćara. Mi smo kraj koji ima oko 80 tisuća hektara poljoprivrednih površina, a u funkciji voćarstvo je na više od tisuću hektara, u prvom redu jabuka, šljiva, višnja i breskva što prati razvijenu prehrambenu industriju u županiji, ali i našu klimu“, rekao je zamjenik župana Koprivničko – križevačke županije Darko Sobota.

Župan Posavec je zahvalio partnerskim regijama na odazivu te ih pozvao da u ovim teškim vremenima za poljoprivrednike pruže potpore, na regionalnom, ali i lokalnom nivou. „Mi smo to prepoznali provođenjem niza projekata u poljoprivredi, novim ulaganjima i investicijama, pa tako u posljednjih nekoliko godina više od 5,6 milijuna kuna iznosi direktna subvencija voćarima, što je 44 posto ukupne subvencije koja je dana poljoprivredi“, istaknuo je župan Posavec.